Svenskorna som ska köra VM-sprinten: Hanna Öberg, Anna Magnusson, Elvira Öberg och Mona Brorsson.
Svenskorna som ska köra VM-sprinten: Hanna Öberg, Anna Magnusson, Elvira Öberg och Mona Brorsson. - Foto: Fredrik Sandberg/*TT

"Världsbäst på att vara som ett lag"

Konkurrensen i svenska damlaget är stor i VM i skidskytte. Så stor att fjolårets VM-trea ställs över i sprinten. Men några vassa armbågar och dålig stämning är det inte tal om. Vi är kanske världsbäst på att hantera det, säger Mona Brorsson.


Fakta: Svenskorna i VM-sprinten

+ Elvira Öberg, 24 år. Totala världscupen: femma, sprintcupen: fyra. I vinter varit som bäst etta, i jaktstart. Varit tvåa i sprint.

+ Mona Brorsson, 33. Totala världscupen: tolva, sprintcupen: åtta. Som bäst tvåa, i sprint.

+ Hanna Öberg, 28. Totala världscupen: 13:e, sprintcupen: 19:e. Som bäst trea, i masstart. Varit 14:e i sprint.

+ Anna Magnusson, 28. Totala världscupen: 16:e, sprintcupen: 16:e. Som bäst fyra, i sprint.

Linn Persson, VM-bronsmedaljör i sprint för ett år sedan, får se fredagens tävling från läktaren eftersom bara fyra av fem svenskor får köra.

— Det är en tuff situation, men något av ett lyxproblem, säger Elvira Öberg.

Alla fyra svenskor som ska köra VM-sprinten är rörande överens om att det svenska laget är bra på att hantera konkurrenssituationen.

— Jag vill sticka ut hakan och säga att vi inte bara är bra, vi är kanske världsbäst. Vi har jobbat med det här i så många år – att vi är här som ett lag, oavsett vilka som står på startlinjen, säger Mona Brorsson.

— Vi har jobbat hårt med att alltid inkludera, att alla är lika delaktiga. Jag har stått på båda sidor, varit reserv och den som åkt och jag tycker att det här är något som vi kan vara stolta över.

Linn Persson, regerande VM-bronsmedaljör i sprint, petas från första individuella VM-loppet i Nove Mesto. Arkivbild.

Tillåter alla känslor

Brorsson säger att det handlar om att tillåta alla känslor men att samtidigt ha respekt för varandra.

— Självklart får man vara besviken över att inte bli uttagen, men man måste kunna visa respekt för dem som åker och stötta dem, säger hon.

Vid en avspänd middag före VM pratade tjejerna igenom frågor som konkurrenssituationen.

— Vi gör ett stort jobb, pratar mycket med varandra och det har vi gjort under en lång tid. Vi känner varandra väl, har varit på många mästerskap tillsammans, säger Hanna Öberg.

— Det här är väldigt viktigt, och vi känner en stor trygghet i det.

VM-tvåan sämst i vinter

Eftersom Hanna Öberg är regerande mästare i distans får alla fem åkarna starta i det loppet. Linn Persson är också kvalificerad för masstarten genom sina världscuppoäng.

Elvira Öberg har gjort bäst resultat totalt i sprinten av svenskorna i vinter med en andraplats som bäst och en fjärdeplats i sprintcupen. Och Mona Brorsson gjorde karriärsbästaresultat när hon kom tvåa i sprinten i Ruhpolding.

Anna Magnusson slog till med en fjärdeplats i Oberhof för en tid sedan och tror att VM-banan i Nove Mesto kommer att passa henne bra. Hanna Öberg, som tog silver i sprinten i fjol, är den svenska med sämst resultat i sprint i vinter.

— Fast jag tänker snarare påminna mig om sprinten på mästerskapet förra året, att det gick väldigt bra, säger hon.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!