Sebastian Samuelsson hoppas kunna göra som i fjol och ta medaljer på VM.
Sebastian Samuelsson hoppas kunna göra som i fjol och ta medaljer på VM. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hoppas på VM-repris: "Tror jag kan vända skutan"

Han startade säsongen på topp, sedan har det gått allt sämre – med en 59:e-plats som bottennapp. Men Sebastian Samuelsson är inte orolig inför första individuella loppet i skidskytte-VM. Jag tror att jag kan vända skutan nu, säger han.


Fakta: Sebastian Samuelsson

Född: 28 mars 1997 i Katrineholm.

Bor: Östersund.

Klubb: I 21 IF.

Främsta meriter:

Guld: Stafett i OS 2018 och masstart i VM 2023.

Silver: Jaktstart i OS 2018, jaktstart i VM 2021, stafett i VM 2021.

Brons: Singelmixedstafett i VM 2019, mixedstafett i VM 2021 och 2024, singelmixedstafett i VM 2021, jaktstart i VM 2023, distans i VM 2023.

Fyra individuella segrar i världscupen och ytterligare tio pallplatser.

Mönstret känns igen från i fjol. Precis som då inledde skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson säsongen strålande med en seger och en tredjeplats individuellt i de två första världscuporterna.

Sedan har det gått sämre. Precis som förra året blev han sjuk runt jul – nu senast i covid-19. Och så började skyttet strula och resultaten uteblev.

— Rent träffmässigt har jag inte nått upp till nivån jag vill, framför allt i januari var det inte tillräckligt bra, säger Samuelsson, som i kortdistansen i Antholz sköt sju bom och slutade 59:a.

I VM-inledande mixedstafetten fick han kämpa en del med skyttet, men lyckades i alla fall slippa straffrunda. Det tar han med sig till fortsättningen.

— Det ger lite trygghet.

Han tar också med sig hur förra säsongen utvecklade sig till VM, då han kom stukad till tyska Oberhof och där tog han fyra medaljer, varav ett individuellt guld.

Men säger ändå:

— Jag har gjort det här så länge så det spelar ingen roll hur det varit innan.

"Överarbetat litegrann"

Sebastian Samuelsson under skytteträning i Nove Mesto.

Inför den här vintern har 26-åringen lagt stort fokus på att kapa sekunder inne på skjutvallen. Och det har han lyckats mycket bra med. Att sedan träffprocenten varit sämre förklarar han med:

— Jag tror att jag överarbetat litegrann och gör det svårare än det behöver vara. Jag behöver hitta tillbaka till en mer avslappnad inställning.

När det gäller skidåkningen finns det inte mycket att klaga på. Samuelsson tillhör de snabbaste skidåkarna, bara tre norrmän har varit snabbare i spåren i världscupen. Och i mixedstafetten i onsdags var Samuelsson en av de snabbaste skidåkarna.

— Jag fick ett bra kvitto på att åkningen är bra, så det känns positivt, säger Samuelsson.

Ge allt på slutet

Lördagens sprint ligger till grund för söndagens jaktstart. Jaktstart är en av Samuelssons främsta distanser, han älskar man-mot-man-åkningen och tog brons i VM-jaktstarten i fjol.

Taktiken inför sprintloppet blir därför att ge allt i spåret på slutvarvet även om medaljchansen i loppet är borta.

— Sekunderna betyder mycket där med tanke på startordningen i jaktstarten, säger Samuelsson.

TT
/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!