Kvartetten som ska fixa en OS-biljett: Marcus Holmquist, Björn Seeliger, Isak Eliasson och Robin Hanson.
Kvartetten som ska fixa en OS-biljett: Marcus Holmquist, Björn Seeliger, Isak Eliasson och Robin Hanson. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ska bryta OS-torkan: "Skulle betyda jättemycket"

Sverige har inte haft ett herrlag i OS på 16 år. Nu är frisimsherrarna fast beslutna att kvala in under VM. Det skulle betyda jättemycket, säger Björn Seeliger.


Redan på VM:s första dag, på söndagen, kommer det att avgöras.

De svenska herrarna är revanschsugna efter ett dåligt lopp i första kvalchansen, VM i Fukuoka förra sommaren.

Nu kommer andra chansen i Doha, Qatar.

De 16 bästa tiderna från de två VM-tävlingarna kvalar in till OS – och de svenska herrarna har just nu den 16:e tiden på 3.16,07.

Så tekniskt sett är de inne – sett till Internationella simförbundets kvalregler. Men Sveriges olympiska kommitté (SOK) har som krav att ett lag ska kunna konkurrera om en topp 12-placering för att bli uttaget.

Siktar på final

Förbundskaptenen Martina Aronsson hoppas att Fukuokatiden ska putsas med runt två sekunder.

Kvartetten Seeliger, Robin Hanson, Isak Eliasson och Marcus Holmquist siktar på att bli ett av åtta lag som når final i Doha. Då borde allt vara klart.

— Vårt mål är att gå till final och där kunna göra en bra tid, säger Seeliger som till vardags tränar och pluggar på University of California tillsammans med Robin Hanson.

Seeliger, som OS-debuterade på 50 meter fritt i Tokyo, är inne på att de svenska simmarna drog ned varandra i Fukuoka i fjol.

"Göra sitt eget lopp"

Därav misslyckandet.

— Jag gjorde ingen bra förstasträcka. Men som lag är det svårt att simma individuellt. Lagprestationen får inte avgöras av att en simmare inte simmar ett bra lopp, utan alla måste göra sitt eget lopp, säger han.

Senast Sverige hade ett lagkappslag på herrsidan i OS var i Peking 2008 då laget på 4x100 meter fritt slutade femma.

Martina Aronsson tror att en OS-plats kan lyfta herrsimningen och skapa större konkurrens.

— Det skulle betyda väldigt mycket. Svensk herrsimning behöver det och ett lag kan innebära att fler ser chansen och vill satsa, säger hon.

Damerna slutade femma på den korta frisimslagkappen i VM i Fukuoka och räknar med att den tiden räcker för OS. De simmar inte 4x100 meter fritt i Doha.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!