Sebastian Samuelsson jagar tre norrmän i jsöndagens VM-aktstart, bland andra Johannes Thingnes Bø .
Sebastian Samuelsson jagar tre norrmän i jsöndagens VM-aktstart, bland andra Johannes Thingnes Bø . - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inför jaktstarten: Skidorna kan bli nyckeln

Att Norge tar en trippel i skidskytte-VM är inte förvånande. Men att Sebastian Samuelsson inte ens tar medalj i ett av sitt livs bästa lopp är lite oroande inför jaktstarten. Jag har haft sämre utgångsläge och ändå vunnit medalj förut, säger Samuelsson.


Man behöver bara backa ett år, till VM i Oberhof, för att sätta Sebastian Samuelssons förutsättningar inför söndagens jaktstart i perspektiv. Då tog han brons i jaktstarten efter att ha varit en minut och 13 sekunder från ledaren och 33 sekunder från pallen från start.

I Nove Mesto blev Samuelsson femma i sprinten, 36,6 sekunder från segraren Sturla Holm Lægreid och 18 sekunder till trean Vetle Sjåstad Christiansen. Däremellan var fjolårsmästaren Johannes Thingnes Bø.

— Det är en av de bästa utgångslägena han haft till jaktstarten, så det ska han vara nöjd med, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Trivs att få jaga

Samuelsson trivs i jaktstarter (har tre mästerskapsmedaljer) där det blir man mot man och han får jaga.

— Jag har ett väldigt bra utgångsläge, har haft betydligt sämre utgångsläge och vunnit medalj förut. Men jag måste göra det bättre i spåret om det ska gå, säger han.

Frågan är hur Samuelsson ska kunna ta in på norrmännen med tanke på hur bra skidor de hade i sprintloppet.

— Skidorna var absolut det viktigaste (för segern), säger Lægreid.

"Nyckeln var skidorna"

Bø fyller på:

— Nyckeln till framgången var skidorna. För några dagar sedan var de inte de bästa (i mixedstafetten) och jag var i lika bra form då som idag, säger sprinttvåan.

I mixedstafetten och i damsprinten var det Frankrike som hade de bästa skidorna och tog guld i stafetten och vann fyrdubbelt i damsprinten.

Martin Ponsiluoma slutade tia i sprinten och är en drygt minut efter inför jaktstarten.

— Jag har ett hyfsat utgångsläge, så det är bara att gå ut och köra och försöka hålla ihop det, säger han.

Ingen av svenskarna har skyllt sämre skidåkningsprestation jämfört med norrmän eller fransyskor på skidorna eller vallningen. Men det kluras säkert väldigt mycket bland de svenska vallarna hur man ska hitta rätt till söndagens jaktstarter.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!