Vasaloppet startar traditionsenligt i Berga by. Arkivbild.
Vasaloppet startar traditionsenligt i Berga by. Arkivbild. - Foto: Ulf Palm/TT

Vasaloppet 2024: Nytt förbud straffar motionärer hårt

Vasaloppsarrangören ställs i år inför en ny utmaning: Hur ska man kontrollera att 16 000 åkare inte bryter mot fluorvallaförbudet? Lösningen: stickprover – och olika straffskala för elitåkare och motionärer.


Fakta: Fluorvallaförbudet

+ Bakgrund: Ett EU-direktiv bidrog till att Fis (Internationella skid- och snowboardförbundet) och IBU (Internationella skidskytteförbundet) 2019 signalerade om ett förbud mot fluorvallor av miljöskäl. Problemet har varit att det inte gått att skapa en tillförlitlig kontrollapparat. Detta har gjort att själva förbudet skjutits upp flera gånger fram till 1 juli 2023. Då trädde förbudet i kraft.

+ Den förbjudna fluorvallan fungerar extra bra i smutsig och blöt snö.

+ Utmaningen för många klubbar och motionärer är att det kostar mycket pengar att ersätta gammal fluorvalla samt vallningsutrustning med nytt. Dessutom är det en utmaning att göra rent skidor och vallautrustning tillräckligt bra.

Från den här säsongen är det förbjudet att tävla med fluorvallade skidor. För eliten finns det inarbetade rutiner för skidkontrollerna.

För Vasaloppsarrangören är den stora utmaningen att följa upp de övriga 16 000 åkarna i skidklassikern på söndag. För många är det vinterns enda tävlingslopp – och därmed första gången man stöter på förbudet.

Lurade på både pengar och startplats – bedrägerier ökar kring Vasaloppet

Vasaloppet 2024: Nytt system införs

Vasaloppsarrangören har infört ett system för att även kunna testa motionärernas skidor. Dels kan åkarna själva testa sina skidor i samband med nummerlappsuthämtningen. Dels testar arrangörerna skidor både i starten och efter målgången.

— Vi har sex maskiner och kommer att testa alla elitåkare och göra slumpvisa kontroller av övriga deltagare. Vi kommer inte att kunna testa alla motionärer, men räknar med att göra ett antal hundra tester. Vårt syfte är att ingen ska åka på skidor som innehåller fluor, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Så blir vädret under Vasaloppet: "Blöt och blåsig start"

Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Arkivbild.

Två regelsystem

Han säger samtidigt att det kommer att bli två regelsystem i Vasaloppet.

Elitåkare blir diskade om de använder fluorvalla.

Motionärerna straffas inte lika hårt.

— Vi kommer inte att använda samma strikta regelsystem för motionärer. För motionärer skulle ett utslag kunna bero på slarv med rengöring vilket skapat orena skidor. Vi ska inte bestraffa så många som möjligt, utan vi ska se till att så många som möjligt får vara med, säger Tommy Höglund.

Hanna Friberg om Vasaloppet: “Det var avgörande i min träning"

Får Vasaloppet registrerat

Han berättar att det är tävlingsjuryn som avgör om motionsåkare straffas och vad straffet kan bli. Ett exempel på straff kan vara att motionären kommer sist i resultatlistan, utan tid – men ändå får sitt lopp registrerat.

Tidigare exempel på olika regler för elit och motionärer har varit i samband med otillåtna skejtskär. En elitåkare kan diskas. En motionär har fått en annan form av bestraffning.

— Men vi hoppas och tror att alla visar moral och åker på fluorfria skidor, säger Tommy Höglund.

Här kan du läsa mer nyheter om Vasaloppet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!