- Foto: instagram/hannafriberg Krister Halvars / NTB

Hanna Friberg om Vasaloppet: “Det var avgörande i min träning"

Den 3 mars är det dags för Vasaloppet och det är många som planerar att åka till skidspåren. Nyheter24 har pratat med Hanna Friberg, influencer och tidigare vasaloppsåkare, som berättar den tuffa träningen inför loppet.


Vasaloppet är med över 15 800 deltagare Sveriges mest folkliga skidhändelse. Årets lopp går av stapeln den 3 mars och det är många svenskar som planerar att bege sig till Mora för att heja på skidåkarna. För att själv delta i loppet krävs det mycket förberedelse. 

Nyheter24 har pratat med Hanna Friberg, influencer och tidigare vasaloppsåkare, för att ta reda på hur man hur man ska träna innan. 

Hanna Friberg lägger upp rumpbild med orm mellan skinkorna

Hanna Friberg: "Influencers kan åka Vasaloppet"

Friberg har genom åren blivit känd som bloggare och influencer. Med över 250 000 följare på Instagram har hon en stor plattform. Efter många år av att bli bemötas med fördomar om influencer-yrket valde hon att åka Vasaloppet 2023. Hon menar att det dels var en rolig utmaning, men det var också en möjlighet att visa att en influencer kan klara av loppet. 

– Jag kände att det inte fanns någon influencer som åkt Vasaloppet, så jag kanske kan bli den första. Det var också en utmaning för mig själv som är rolig för mina följare att följa med på. Jag ville också visa för mig själv att jag klarar någonting så extremt, säger Friberg till Nyheter24. 

Hanna Friberg på dejt med känd skådespelare: "Gud, han är ganska gammal..."

Avgörande träningen

Inför Vasaloppet finns det tydliga rekommendationer på hur mycket träning som krävs innan. Friberg förklarar att målet är att klara av 30 mil längdskidåkning under samma år som man kör. 

– Jag tror att jag kom upp i 20 mil totalt. Jag kanske åkte upp en helg och körde någon mil ena dagen, och två mil nästa dag. Jag gjorde så tills jag fick ihop 20 mil, säger Friberg. 

För att klara av loppet tror Friberg att det finns tre avgörande faktorer. 

– Man behöver pannben, generell uthållighet och även styrka som man tränar upp innan. Det tränar man på gymmet och genom att åka längdskidor. 

Hon arbetade också mycket med att förbereda sig själv mentalt inför det stora loppet. 

– Jag tänkte mycket när jag tränade på hur det kommer att kännas sen under Vasaloppet. Typ "den här milen som du springer är ingenting mot vad du kommer göra sen". Jag gjorde också en Vasaloppet-spellista med peppiga och bra låtar. 

Influencers bryter mot lagen – riskerar skyhöga böter

Hanna Friberg: "Det finaste jag varit med om"

Friberg gick i mål med en sluttid på 9 timmar och 50 minuter. Hon var glad, nöjd och hade inga skador. 

– Jag fick inte ont någonstans. Inga skavsår, inga krämpor. Jag tog mig genom hela loppet väldigt smidigt. Jag tyckte bara att det var skitkul, säger Friberg och fortsätter: 

– Det bästa var folk runt omkring som stod och hejade. Det gjorde mig så glad. Jag fick tårar i ögonen varje gång det hände. Man är så trött och man kämpar och så står någon och hejar på. Det är typ det finaste jag varit med om. 

Friberg hade en bra upplevelse och skulle gärna åka Vasaloppet igen, men det är många som kan tycka att det är mentalt påfrestande. Till de personerna har Friberg ett tips:

– Jag skulle säga att man ska se det som en utflyktsdag. Istället för att tänka på hur mycket det är kvar av loppet, kan du tänka på att du ska åka skidor en hel dag. Det kommer att vara härligt väder. Det kommer vara mycket folk. Man stannar och dricker blåbärssoppa och äter en bulle. Jag såg det mer som en utflykt mer än ett lopp. Det tyckte jag hjälpte jättemycket.

Omdebatterade trenden – att föda barn hemma: "Intuitivt"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

1 timme sedan

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

1 timme sedan
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

2 timmar sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

3 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.