Klimataktivister har på senare tid slagit till mot olika idrottsevenemang, här en världscupslalom tidigare i vinter. Arkivbild.
Klimataktivister har på senare tid slagit till mot olika idrottsevenemang, här en världscupslalom tidigare i vinter. Arkivbild. - Foto: Piermarco Tacca/AP/TT

Så ska Vasaloppet stoppa klimataktivister

Nya säkerhetskorridorer på upploppet, hemlig övervakning vid sidan av spåret och extra utbildning av funktionärer. Så ska eventuella klimataktivister stoppas under Vasaloppet på söndag.


— Vi vill skapa en ökad trygghetskänsla för de aktiva och har avsatt en del extra resurser till detta, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.

Klimataktivister har på senare år slagit till i samband med större skidtävlingar i Norge och Sverige.

I december agerade de i samband med för-VM i Trondheim. I samband med förra årets Vasalopp hoppade klimataktivister in i spåret när täten passerade Hökberg.

I Vasaloppets fall har protesterna främst handlat om arrangörernas samarbete med oljebolaget Preem. Ett samarbete som även finns den här vintern.

Säkerhetskorridorer

Inför söndagens upplaga av Vasaloppet jobbar arrangören mer offensivt för att möta eventuella aktivister.

Vid upploppet i Mora har arrangören byggt extra staket och på så sätt skapat nya säkerhetskorridorer mellan publiken och spåret. Detta för att minska risken att någon hoppar in i spåret.

— Det är en åtgärd för att skapa mer trygghet åt de aktiva, säger Johan Eriksson.

Skärpt övervakning

Övervakningen längs med banan kommer inte enbart att ha fokus på vad som händer vid skidspåret. Nu ska det bli bättre kontroll på vad som sker vid sidan om banan.

— För oss handlar det om att vi läser in stämningen och atmosfären. Att vi blir mer noggranna.

Hur går det till?

— Det vill jag inte berätta av den enkla anledningen att detta är ett arbete vi gärna gör vid sidan om, svarar Johan Eriksson.

Är det en form av underrättelsetjänst kring hur klimatgrupperna agerar?

— Vi behöver ha den frågan med oss. Så vill jag uttrycka mig.

Har ni koll på vilka grupper som kan slå till?

— Det är klart att i vissa samtal med myndigheterna har vi också den typen av samtal. Det är polisens sak att driva de frågorna.

"Säkerhetsfråga"

Johan Eriksson berättar också att funktionärer fått information vad de kan göra om miljöaktivister slår till under tävlingen.

— Vi ser detta som en säkerhetsfråga för individen som kanske utför någon form av aktivism. Vi är oroliga för att de inte inser konsekvenserna utifrån att elitskidåkarna kan komma upp i väldigt höga hastigheter. Om det kommer en stor klunga kan det vara svårt för åkarna längre bak i klungan att se vad som händer. I de situationerna görs bedömningar om vi törs och kan avlägsna de som får för sig att kliva ut i arenan.

Johan Eriksson tillägger:

— Det är också viktigt att det inte blir en uppiskad stämning, att folk känner oro kring detta. Vi vill skapa ett trevligt arrangemang.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!