Oscar Wikblad svarade för ett hattrick när Edsbyn skrällde mot Västerås i den första SM-semifinalen. Arkivbild. - Foto: Ulf Palm/TT

Edsbyns skräll – slog mästarlaget i första semin

I år avgörs SM-finalen i bandy i Västerås, men frågan är om hemmalaget når dit. Det regerande mästarlaget Västerås SK förlorade nämligen den första semifinalmatchen hemma mot Edsbyn med 4–5.

Edsbyn vände ett 1–2-underläge efter en första halvleken till ledning med 5–2 med knappa kvarten kvar att spela. Oscar Wikblad svarade för det femte målet – hans tredje totalt i matchen.

Det målet visade sig bli avgörande. Västerås kunde reducera två gånger om, men trots chanser på slutet föll ingen kvittering.

Villa Lidköping – i final i fjol – hamnade i ett 0–1-underläge hemma mot Vetlanda, men Felix Pehrson kunde kvittera innan paus. Tidigt i andra halvlek utökade Pehrson till 2–1 och hann med ytterligare ett mål när Villa vann komfortabelt med 6–2 i den första semifinalmatchen.

Villas landslagslibero Martin Hammarberg (tidigare Johansson) fick lämna isen en bit in på matchen efter en kollision.

— Han har lite huvudvärk, han fick en smäll på tinningen. Det fanns ingen anledning att riskera något, säger Villatränaren Johan Sixtensson i Bandypuls sändning.