Efter en nervig final vann Mondo VM-guld.
Efter en nervig final vann Mondo VM-guld. - Foto: Henrik Montgomery/Christine Olsson/TT

Så mycket pengar fick Armand Duplantis för skakiga VM-guldet

Armand Duplantis försvarade sitt VM-guld i stav efter en skakig final. Det belönades med ära, blommor, medalj och en rejäl slant.


Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, Louisiana, USA.

Bor: Stockholm.

Klubb: Upsala IF.

Smeknamn: "Mondo".

Främsta meriter: Håller världsrekordet i stavhopp på 6,23 sedan Diamond League-finalen i Eugene i september. OS-guld 2021, VM-guld 2022, 2023, VM-silver 2019, inne-VM-guld 2022 och 2024, EM-guld 2018, 2022, inne-EM-guld 2021.

Övrigt: Har förbättrat sitt världsrekord sju gånger. Satte det första på 6,17 meter i Torun, Polen den 8 februari 2020 och det gällande på 6,23 i Eugene, USA 2023.

Aktuell: Tog sitt åttonde mästerskapsguld på söndagskvällen, i Emirates arena, Glasgow.

Källa: TT

Armand Duplantis VM-guld i stav var allt annat än en promenad i parken. Svensken rev två gånger på  5,85 vid inomhusmästerskapet i Glasgow, men klarade höjden i sista försöket. 

Efter att ha stått över 5,90, tog "Mondo" sedan 5,95 i andra försöket och segern var hans. 

– Det är den jobbigaste guldmedalj jag fått. Den är extra speciell. Jag värderar det här högt, säger Armand Duplantis till TT. 

Armand Duplantis värderar nya VM-guldet högt 

Duplantis vinner även när det går emot

Så mycket pengar fick Mondo för VM-guldet

Ett VM-guld inomhus i friidrott innebär även ett tillskott i kassan i form av prispengar. Mondo fick 40 000 dollar för vinsten i den dramatiska finalen, enligt worldathletics.com.

Vilket motsvarar nästan 413 000 kronor. 

– Jag är jätteglad att ta hem guldet till Sverige. Jag vet att varje gång jag tar på mig den svenska tävlingströjan vill jag göra en bra prestation och vinna, säger Armand till TT.

Armand Duplantis stora skam efter segern: "Gjorde bort mig"

Mångmiljonregn över Armand Duplantis – så mycket pengar tjänar stavstjärnan

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rögle kvitterar i SM-finalserien – Pudas skadad

Golfens dominanter vann igen: "Galna veckor"

Vem kan stoppa Nelly Korda och Scottie Scheffler? Golfvärldens giganter fortsätter sin totala dominans – och har på kort tid "snuvat" Sverige på två majortitlar.

Kalmars första seger – drömmål av Skrabb

Kalmar FF är ett vinnande allsvenskt lag igen efter tre inledande förluster. Traditionens makt är uppenbarligen stor. För tredje året i rad vann klubben mot Elfsborg på Borås arena. Den här gången med 2–1 – tack vare Simon Skrabbs drömmål. Den sitter bra, det får man säga, säger matchvinnaren.

Fixade poäng med sena drömträffen

Topptippade Linköping och Häcken delade på poängen efter att Linköpings Michelle De Jongh fått drömträff i sista minuten i det damallsvenska mötet. Det kändes jävligt bra, säger De Jongh.

Erik Karlsson klar för VM-spel: "Oerhört roligt"

3 timmar sedan
Tre Kronor får en mycket fin förstärkning till VM genom stjärnbacken Erik Karlsson.

Anklagar domaren – fick 41 miljoner visningar

idag 17:50
Tre uteblivna straffar fick Nottingham Forest att rasa mot VAR-domaren och anklaga honom för att vara supporter till bottenkollegan. Inlägget på sociala medier har fått över 41 miljoner visningar och Premier League väntas straffa klubben för anklagelserna.