Den alpina världscupslalomen i Gurgl i november stördes av aktivister som tog sig in i målfållan och spred ett orangefärgat pulver i snön. Arkivbild.
Den alpina världscupslalomen i Gurgl i november stördes av aktivister som tog sig in i målfållan och spred ett orangefärgat pulver i snön. Arkivbild. - Foto: Piermarco Tacca/AP/TT

Åre tar höjd för klimataktivister i helgen

Världscupen i alpint kommer till Åre i helgen. Då höjer arrangörerna beredskapen för eventuella klimataktivister. Det kan bli livsfarligt om det görs på fel ställe, säger storslalomstjärnan Sara Hector till Dagens Nyheter.


Flera gånger har klimataktivister stört olika evenemang de senaste åren, bland annat diverse idrottstävlingar. Så sent som förra helgen sprang ett antal personer ut i spåren under Vasaloppet, innan de blev nerbrottade av vakter.

Inför helgens alpina världscuptävlingar i Åre är arrangörerna därför på sin vakt.

— Självklart har vi vidtagit åtgärder för att skydda våra åkare och också aktivisterna, i fall de får för sig att springa in på arenan. Det är ju så höga hastigheter så vi gör vad vi kan för att göra det svårt att komma in i arenan, säger Olle Danielsson, vd för världscupbolaget i Åre, till DN.

Under världscuppremiären i slalom i Österrike i november tog sig aktivister in i målfållan och spred ett orangefärgat pulver i snön, strax efter att hemmaåkaren Marco Schwarz passerat mållinjen.

Olle Danielsson känner ändå ingen stor oro inför tävlingarna och menar att de både har bra beredskap och en dialog med polisen.

De svenska åkarna tycks inte heller särskilt bekymrade, men storslalomspecialisten Sara Hector säger samtidigt att klimataktivisternas agerande potentiellt kan vara farligt.

— Jag tror inte att så många av oss går runt med en oro för det. Men det förstör ju det sportsliga och naturligtvis finns det en risk, det kan bli livsfarligt – för alla – om det görs på fel ställe, säger Hector.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!