Luleåjubel efter att ha säkrat SM-guldet.
Luleåjubel efter att ha säkrat SM-guldet. - Foto: Pär Bäckström/TT

Luleås damer vann sitt sjätte raka SM-guld i ishockey: "Så jäkla glad"

För sjätte året i rad är Luleå svenska mästare i SDHL. I den tredje finalmatchen mot Modo blev det seger med 4–2, och därmed var guldet säkrat. Det är något man drömt om sedan man var liten. Jag är så jäkla glad, säger Luleås Linnea Johansson i SVT.


Fakta: Tio senaste årens mästare

23/24: Luleå.

22/23: Luleå.

21/22: Luleå.

20/21: Luleå.

19/20: Ingen mästare utsedd.

18/19: Luleå.

17/18: Luleå.

16/17: Djurgården.

15/16: Luleå.

14/15: Linköping.

Luleå inledde den tredje SM-finalmatchen mot Modo med gasen i botten – och efter drygt två minuter kom 1–0 genom Anna Kjellbin.

Bara ett par minuter senare var det enbart storspel från Modomålvakten Andrea Brändli som hindrade en utökning för Luleå.

I stället skulle Modo i den andra perioden kvittera till 1–1 genom Adela Sapovalivova, trots ett stort spelövertag för Luleå.

Giganten Luleå skulle dock komma att dra i från igen. 2–1 kom med drygt fyra minuter kvar av den andra perioden, efter att Petra Nieminen utnyttjat Modoslarv i mittzonen. Strax före paus kom dessutom 3–1 genom Linnea Johansson.

— Det är något man drömt om sedan man var liten. Jag är så jäkla glad. Vi har den bästa föreningen bakom oss och ger oss de ultimata förutsättningarna. Vi jobbar extremt hårt till vardags, vi ställer krav på varandra. Vi är så jävla värda att stå här, säger Johansson, som tar sitt första SM-guld i karriären.

Modo, som var framme i sin första SM-final sedan 2014, fick till en reducering med tio minuter kvar av den tredje perioden. Slutresultatet 4–2 kom i öppen kasse, sedan Modo plockat ut målvakten i sin jakt på kvittering.

Modos Lina Ljungblom var i tårar efter finalförlusten.

— Vi är inte tillräckligt bra. Luleå är bra, de gör det igen, liksom. Det är surt. Vi kommer inte upp till en nivå som vi spelat på tidigare under säsongen, sen kan det vara Luleå också som gör att vi inte kan det, säger hon.

Luleå vann finalserien med 3–0 i matcher. Det här är sjunde gången som klubben tar hem SM-guldet på damsidan.

Luleå vann med 3–0 i finalserien mot Modo.
TT
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!