Alexander Isak kräver mer av både sig själv och laget, men tror på förbundskaptenen Jon Dahl Tomassons sätt att spela fotboll.
Alexander Isak kräver mer av både sig själv och laget, men tror på förbundskaptenen Jon Dahl Tomassons sätt att spela fotboll. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Alexander Isak: "Det är självfallet inte bra"

Alexander Isak hade en ovan roll i ett nytt spelsystem. Utfallet? Bedrövligt för laget, inte speciellt lyckat för honom själv.


Isak, van att spela på topp och gå i djupled hamnade bakom Viktor Gyökeres i Jon Dahl Tomassons 4-2-3-1-system i 2–5-förlusten mot Portugal. Mer van vid det nya systemet tror han att landslaget kan få ut mer av hans kapacitet som spelare.

— Jag tror att man kan få ut mycket av mig i den här rollen, men jag ska försöka komma rättvänd oftare, säger han.

Som resten av laget var han rejält besviken efter vad som inte kan beskrivas som något annat än ett haveri i Dahl Tomassons premiär som förbundskapten.

Ingen exakt roll

— Resultatet var inte huvudfokus, men det är självfallet inte bra. Vi ville göra en bra prestation och det finns mycket som vi kan göra bättre och som jag också är säker på att vi kommer att göra bättre.

Vilken är din roll i det nya spelsättet?

— Det är ingen exakt roll utifrån position, men han (Tomasson) vill ha spelare i olika lagdelar på olika ytor. Det finns ingen specifik position som man måste ha.

— Det blev en lite lägre roll för mig i dag. Det fanns tendenser där man såg att det kan bli bra.

Är det svårt att inte ha en klar roll i en formation?

— Det blir lite svårt första matchen, så klart. Ingen hade tänkt sig att det skulle bli perfekt. Det får komma med tiden. Generellt känner jag mig ganska flexibel och bekväm med att ibland driva ut på vänsterkanten och ibland stanna centralt.

— Det gäller att slipa på vissa detaljer för att få det att fungera.

Höga krav på spelarna

Är det svåra i det nya systemet att var och en av er ska hitta rätt ytor på planer och samarbeta utifrån det?

— Ja, men samtidigt så har han höga krav på oss och vill verkligen spela offensiv fotboll. Det kommer inte att vara enkelt. Det var inte jättebra i dag, det gäller för oss att få det att sitta.

Något som var bra?

— Det finns alltid positiva saker, som när vi spelar på en-två touch och spelar oss genom lagdelar. Det fanns intentioner. Från vårt första mål kan man plocka med sig många bra saker, säger Isak om Viktor Gyökeres 1–4-reducering.

— Men försvarsspelet måste vi göra mycket bättre.

Mot ett lag som Portugal, borde man inte sjunka tillbaka emellanåt?

— Den fotbollen vi vill spela är att vinna boll högt. I en sån här träningsmatch där man vill få det att sitta kanske man gör det oftare än man borde. I stället för att välja sina "moments" kanske man kör på hela tiden, då kan man bli överspelad, säger Alexander Isak.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!