Maja Stark är bästa svenska i Arizona. Arkivbild.
Maja Stark är bästa svenska i Arizona. Arkivbild. - Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.


Fakta: Placeringar på världsrankningen

Svenska damer:

25) Linn Grant, 2,97 poäng.

54) Anna Nordqvist, 1,74.

59) Maja Stark, 1,72.

62) Madelene Sagström, 1,70.

De två högst rankade efter midsommarhelgen får spela OS.

Svenska herrar:

9) Ludvig Åberg, 4,09 poäng.

66) Alex Norén, 1,59.

96) Alexander Björk, 1,18.

98) Vincent Norrman, 1,15.

De två högst rankade den 17 juni får spela OS.

Det börjar dra ihop sig så smått, innan det står klart vilka blågula golfare som får spela OS på Le Golf National utanför Paris i början av augusti.

Varje inspelad poäng på världsrankningen är viktig – och för Maja Stark har veckans LPGA-tourtävling i Arizona fått en flygande start.

24-åringen, som har haft en halvtrög inledning på året, gick den första rundan på 66 slag (sex under par) efter att inte ha gjort en enda bogey. Det placerar henne som delad nia, tre slag bakom ledande thailändskan Pajaree Anannarukarn.

"Ett av mina stora mål"

Även Anna Nordqvist har börjat lovande, ett slag bakom Stark på delad 20:e plats. I nuläget är det Nordqvist – olympier både i Rio och Tokyo – som med pytteliten marginal till Stark innehar den andra svenska OS-platsen bakom nästintill självskrivna Linn Grant.

— Jag är väldigt tacksam över att ha fått vara med i två OS. Det är definitivt ett av mina stora mål det här året, sade Nordqvist på en presskonferens inför veckans tävling.

— Jag spelade inte på topp förra året och jag vet att jag måste spela bra i år för att kvalificera mig, men jag kan bara göra mitt bästa. Om någon annan spelar bättre kan jag inte göra något åt det.

Avgörs vid midsommar

Maja Stark berättade i fjol för TT om sin längtan att ta sig till ett olympiskt spel:

— OS är ju det största och jag älskar att kolla på OS. Jag har alltid velat vara med och det hade varit en så himla kul upplevelse att få vara del av den där kulturen där alla olika idrotter samlas.

Världsrankningen efter midsommarhelgen, då PGA-mästerskapet spelas, avgör vilka två svenskor som har kvalat in till OS. Förutom Stark och Nordqvist är Madelene Sagström i allra högsta grad med i kampen om en OS-plats.

På herrsidan blir det klart en vecka tidigare, efter US Open. Där har Ludvig Åberg i praktiken säkrat OS-spel, medan Alex Norén har greppet om den andra svenska platsen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!