Anders Besseberg. Arkivbild.
Anders Besseberg. Arkivbild. - Foto: Terje Pedersen/AP/TT

Dom mot pampen: "Hoppas han får fängelse"

Flera år i fängelse och miljonböter, det är vad som kan vänta den förre ordföranden i Internationella skidskytteförbudet, Anders Besseberg. På fredagen kommer domen i det uppmärksammade korruptionsmålet. Jag tror att han ljuger och hoppas att han döms till fängelse, har den svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson sagt.


Fakta: Skidskytteskandalen

+ Antidopningsorganisationen Wada anklagar under hösten 2017 Anders Besseberg för brott mot antidopningsbestämmelserna och österrikisk polis börjar sin utredning.

+ Den 10 april 2018 genomförs fyra polisrazzior mot Internationella skidskytteförbundet IBU i Salzburg och personer kopplade till organisationen. Två dagar senare avgår Besseberg.

+ Österrikisk polis utreder anklagelser om att IBU och dess högsta ledning ska ha mutats med motsvarande 2,5 miljoner svenska kronor för att tysta ner ryska dopningsfall. Enligt uppgifter till den norska tidningen VG rör det sig om 65 misstänkta dopningsfall sedan 2011.

+ I november 2018 startar IBU en granskningskommission för att utreda anklagelserna.

+ Den 13 maj 2020 tar norsk polis över korruptionsanklagelserna mot Besseberg. Han anklagas för grov korruption.

+ I januari 2021 släpper ERC, IBU:s fristående granskningskommission, sin utredning på 200 sidor. I utredningen läggs bevis fram för att Besseberg mottagit gåvor i form av klockor, prostituerade och jaktresor för "en opassande favorisering av ryska intressen".

+ Måndagen den 17 april 2023 åtalas Besseberg för grov korruption i Norge.

+ Tisdagen den 9 januari inleds den fem veckor långa rättegången mot Besseberg i Buskeruds tingsrätt i Hokksund i Norge. Bland åtalspunkterna finns flera gällande bestickning av dyra klockor, exklusiva jaktturer, ryska prostituerade och en leasingbil.

+ Misstankarna om att Besseberg och andra personer i IBU hjälpt till att dölja ryska dopningsfall utreds fortfarande av polis i Österrike. Även misstankar om oegentligheter kopplat till marknads- och tv-rättighetsbolaget Infront utreds i Österrike. Den nuvarande ordföranden i IBU, svensken Olle Dahlin, är en av dem som utreds.

Under förmiddagen meddelar Buskeruds tingsrätt i Hokksund i Norge om den förre skidskyttebasen Anders Besseberg anses skyldig till grov korruption genom att ha tagit emot gåvor från Ryssland i form av klockor, prostituerade och jaktresor, samt en leasingbil. Åklagaren yrkar på fängelse i 3 år och 7 månader samt böter på 1 miljon kronor.

Norrmannen var ordförande i Internationella skidskytteförbundet (IBU) i mer än 25 år. Anklagelserna gäller hans nio sista år (2009-2018) på posten. Åklagarna från Økokrim, den norska ekobrottsmyndigheten, vill förutom fängelsestraff och böter också att man drar in de lyxklockor och jakttroféer som Besseberg har tagit emot.

"Aldrig låtit mig korrumperas"

77-åringen hävdar att han är oskyldig till att ha gått Rysslands ärenden.

— Även om jag tog emot dyra gåvor och blev inbjuden på jakt av många, måste jag understryka att jag aldrig har låtit mig korrumperas, sade han under rättegången.

— Jag vill påpeka att jag aldrig har omsatt någon av gåvorna jag har tagit emot eller på annat sätt försökt berika mig i min ställning som ordförande.

Försvaret anser att Besseberg ska frikännas eller få ett milt straff, som tar hänsyn till Bessebergs ålder. Man menar också att rätten ska bortse från böteskravet.

Norrmannen är mycket kritisk till att det tagit mer än fem år innan det blev rättegång.

— Det går en gräns för vad en människa kan tåla när man inte längre kan se ljus i den över fem år långa tunneln som jag har befunnit mig i, sade Besseberg.

Fallet tas vidare?

Oavsett utfall i domen talar det mesta för att fallet tas vidare till lagmansretten, Norges motsvarighet till hovrätten.

Det var när antidopningsorganisationen Wada 2017 anklagade Besseberg för brott mot antidopningsbestämmelserna som österrikisk polis startade en utredning om IBU och dess högsta ledning hade tagit emot motsvarande 2,5 miljoner kronor för att tysta ner ryska dopningsfall. Den utredningen fortgår.

2018 tvingades Besseberg avgå som ordförande, och ersattes av svensken Olle Dahlin. 2020 tog norsk polis över utredningen om korruptionsanklagelser mot Besseberg.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!