Hopphästen Chromatic BF avled vid världscupfinalen i Riyad. Arkivbild.
Hopphästen Chromatic BF avled vid världscupfinalen i Riyad. Arkivbild. - Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.


Humphrey och den 13-årige valacken klarade grundomgången utan nedslag och nådde sedan den tredje snabbaste tiden i omhoppningen.

Amerikanskan, rankad 513 i världen, var väldigt stolt över att bara ha de svenska världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framför sig när världscupfinalen nådde halvvägs i Riyad, Saudiarabien.

"Häftig upplevelse"

I intervjun med SVT sade hon:

— Det är ära. Det var en så häftig upplevelse att vara med där ute. Jag är så nöjd med min häst, den hoppade fantastiskt igen. Han fortsätter att överraska och imponera på mig. Det var fantastiskt att få vara i sånt sällskap.

Minuter senare förbyttes glädje till sorg.

Efter prisutdelningen föll Chromatic ihop i stallarna. Trots snabb vård av veterinärer gick hästens liv inte att rädda.

Dödsorsaken är inte fastställd. Prover har tagits och en fullständig obduktion kommer att genomföras, meddelar Internationella ridsportförbundet, Fei.

I ett uttalande skriver Fei:

"Det är med stor sorg vi meddelar att den amerikanska hästen Chromatic BF, riden av Jill Humphrey, har gått bort under FEI World Cup Final."

Började skaka

På sin Facebooksida skriver uppfödaren Kc Brascomb, enligt tidningenridsport.se :

"Det var en kväll tårar – tårar av glädje och tårar av sorg. Han (Chromatic) kom tillbaka till stallet glad och lugn i sällskap med sin skötare Pepe Rodriguez och Jill. Efter att ha vilat fick han rutinmässigt elektrolyter av teamets veterinär. Efter att ha fått sitt täcke på sig och gjordes redo för natten började han att skaka och kollapsade sedan."

Världscupfinalen avgörs med två omgångar på lördag eftermiddag.

TT
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!