Floridas svenske back Gustav Forsling och hans lag har matchboll mot Tampa Bay i den kommande, fjärde, matchen i åttondelsfinalen i NHL-slutspelet. Florida leder med 3–0 i matcher i bäst av sju. - Foto: Chris O'Meara/AP/TT

Florida kan skicka Tampa Bay på semester

Florida är en seger från att gå till kvartsfinal i Stanley Cup-slutspelet. Fjolårets finallag vann även den tredje matchen mot den svenska backstjärnan Victor Hedman och hans Tampa Bay. Vi har fortfarande stor respekt för Tampa, vi vet hur bra de är, säger Floridas Gustav Forsling efter 5–3-segern på bortais.

Fakta: NHL-slutspelets åttondelsfinaler

Matchserierna avgörs i bäst av sju matcher (lagen som har hemmaplansfördel i matchserierna står först):

Carolina–New York Islanders 3–0 i matcher.

Edmonton–Los Angeles 1–1.

Tampa Bay hade tre raka finaler – varav två slutade med seger – i ryggen när laget åkte ut direkt i Stanley Cup-slutspelet i fjol, men backen Victor Hedman såg det inte som slutet på en era.

— Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, sade Hedman på en digital pressträff med svenska medier efter att grundserien avslutats.

"Gott självförtroende"

Nu är dock Hedmans Tampa Bay blott en förlust från att få inleda semestern redan i slutet av april. Florida – som föll i Stanley Cup-finalen mot Vegas i fjol – har kopplat ett järngrepp om delstatsderbyt i åttondelsfinalen. Det blev seger även i den tredje matchen på bortais med 5–3 och vid seger på lördag i Tampa Bay vinner Florida serien med 4–0 i matcher.

— Vi har gott självförtroende i gruppen och får ännu mer av Bobrovskijs otroliga målvaktsspel. Men många är ju också kvar sedan fjolårets slutspel och drivs av revanschlust, säger backen Gustaf Forsling till Aftonbladet.

Floridamålvakten Sergej Bobrovskij svarade för 26 räddningar, men kunde inte göra något åt Tampa Bays 1–1-kvittering 44 sekunder in på den andra perioden. Victor Hedman avlossade ett skott, som styrdes in i mål via Steven Stamkos ben. Drygt två minuter senare gav Tyler Motte hemmalaget ledningen, men Florida skulle vända till en 3–2-ledning innan den andra akten var över.

Matchbollar även för Carolina

När Steven Lorentz knappt halvvägs in i den tredje akten satte 4–2 var matchen avgjord. Visserligen reducerade Nicholas Paul med drygt fem minuter kvar att spel men i slutskedet kunde Matthew Tkachuk sätta 5–3 i tom kasse sedan Tampa Bay tagit ut målvakten Andrej Vasilevskij. Gustav Forsling fick assistpoäng för Floridas två sista mål.

Även Carolina har matchboll i sin åttondelsfinal mot New York Islanders. Pierre Engvall nätade för hemmalaget, men det hjälpte inte. Carolina kunde vinna med 3–2 och leder med 3–0 i matcher.

Rättat: I en tidigare version angavs felaktigt vilket lag som var hemmaplan mellan Tampa Bay och Florida.