Steve Clarke och Andy Robertson i Skottland. Arkivbild.
Steve Clarke och Andy Robertson i Skottland. Arkivbild. - Foto: Steve Welsh/AP/TT

Skottarna inför EM-premiären: "Räds inte någon"

Tyskland vill få en flygande start på sitt hemma-EM. Skottland är där för att försöka förstöra festen. Vi har väntat länge på den här matchen, säger lagkaptenen Andy Robertson.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Skottland har genom åren spelat åtta VM och tre EM, men utan att någonsin lyckas ta sig förbi gruppspelet.

Är det dags i år?

Inför fredagskvällens premiärmatch mot Tyskland i München hoppas skottarna på att kunna skriva ett stycke fotbollshistoria i EM. Men förbundskapten Steve Clarke vill inte lägga för mycket fokus just på mötet med värdnationen.

— Vi vet att det är en stor match, men det är öppningsmatchen av en fyrlagsgrupp. Vi vet vad vi behöver göra för att ta oss vidare, säger han.

Senare i gruppspelet ställs Skottland mot Schweiz och Ungern, två länder som snarare ska ses som huvudmotståndare i kampen om att ta sig vidare från gruppen.

Även om det förstås skulle sitta fint med en skräll direkt mot Tyskland.

— Vi har massa respekt för värdnationen och vet att de har ett bra lag. Det är en svår match. Men ett av mina mantran är "respektera alla, men räds inte någon", säger Clarke.

Lagkaptenen, Liverpools Andy Robertson, hyllade inför premiären alla skotska fans i "Tartan Army" som har rest till Tyskland inför EM.

— Det är många som är här och vi hoppas göra dem stolta. Vi vet att alla inte kan komma in på arenan, även om vi hade önskat det. Men vi vill ge dem mycket att skrika om, säger han.

I senaste EM, för tre år sedan, tog Skottland en poäng i gruppspelet – en 0–0-match mot England. Mot Tjeckien och Kroatien blev det förluster.

TT
/