Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Armstrong dopningsmisstänkt

Sport | 03/09/2009 12:12

Dansk expert: Onormala blodvärden under Tour de France.

Cykellegendaren Lance Armstrong är på nytt misstänkt för dopning. Enligt den danske blodforskaren Jakob Mørjeberg hade Armstrong onormala blodvärden under årets upplaga av Tour de France. Det unika med värdena var det faktum att de var i princip konstanta under hela tävlingen.

– Lance Armstrongs värden är oförändrade från det första till det sista provet. Normalt förväntar man sig ett fall. Det kunde man se när han tävlade i Giro d'Italia, men inte alltså inte under Tour de France, säger Mørjeberg till Danmarks Radio.

En förklaring till att Armstrongs blodvärden har legat på samma nivå under hela touren kan, enligt Mørjeberg, vara att amerikanen har fått blodtransfusioner eller tagit EPO.

–Jag säger inte att det är så i hans fall, men det kan vara en förklaring.

Armstrongs blodvärden från årets tour finns publicerade på hans officiella hemsida.

– För gemene man ser de fina ut och de ligger ju under alla gränser för vad som är tillåtet. Men med lite mer kunskap kan man se att de inte följer ett normalt mönster, säger Jakob Mørjeberg.

37-årige Armstrong blev trea i årets Tour de France. Mellan år 1999 och år 2005 vann han tävlingen sju gånger i rad.

Skrivet av: