Lance Armstrong får tävla

- 08/10/2008, 20:48 -

Det internationella cykelförbundet gav i dag klartecken.

Sjufaldige Tour de France-vinnaren Lance Armstrong, 37, har fått klartecken av UCI, det internationella cykelförbundet, till att göra comeback i januari.

Egentligen säger regel 77 i UCI:s reglemente att en cyklist som gör comeback måste meddela UCI sex månader innan första tänkta tävling, detta för att han ska kunna dopningstestas perioden fram till comebacken.

Men trots att Armstrong meddelade sin comeback bara fyra månader innan tävlingen i Australien i januari så ger UCI ändå amerikanen starttillstånd. Anledningen ska vara att nya, bättre testmetoder gör att testtiden inte är lika viktig.

– UCI kan bekräfta att Lance Armstrong har följts och kommer att följas noggrant under hela perioden fram till hans återkomst, sade UCI i ett uttalande.

Tävlingstillståndet går markant emot det uttalande som UCI:s ordförande Pat McQuaid gjorde i samband med VM i Varese i september.

– UCI kommer att följa sina regler. Om reglerna säger att han ska testas i sex månader så ska vi följa reglerna, sade McQuaid då.

Se Armstrong attackera Ulrich i Tour de France

Armstrong tävlar mot ett tåg i Nikes reklamkampanj

Skrivet av: