15-årig spelare död - tränare friad

Amerikansk fotbollspelare dog av överhettning. Tränare åtalad för dödsfallet.


En före detta tränare för ett amerikanskt fotbollslag friades i ett åtal där han anklagades för en 15-årig spelares död.

Jason Stinson, 37, var tränare för Pleasure Park Ridge Park High School då 15-årige Max Gilpin kollapsade på en träning i augusti 2008.

Tre dagar senare dog Gilpin på ett sjukhus i Lousiana. Enligt läkarna var dödsorsaken en organkollaps på grund av överhettning. Hans kroppsvärme nådde minst 42 grader.

Tränaren hade beordrat laget till flera rusher på den varma sommardagen. Enligt spelarna var ruscherna, som utfördes i nära 35-gradig värme, ett straff de fick för att de inte tagit i tillräckligt på träningen.

Enligt några av spelarna i laget blev flera sjuka och spydde under övningarna. Men försvarets vittnande spelare sa att de bara fick springa ett fåtal extra ruscher den träningen.

Dessutom vittnade en kamrat och hans mamma om att Gilpin tidigare under dagen klagat på att han inte mått bra.

Enligt försvarets medicinska experter kan det ha varit en kombination av en medicin mot ADHD, ätandet av kosttilskottet kreatin och hettan som orsakade det tragiska dödsfallet.

Tränaren Jason Stinton friades helt av en enig jury. Gilpins pappa var glad över att fallet nått hela vägen till domstol.

– Vi är nöjda med att det ens nådde domstol. Vi kan leva med det. Det kan vi. Vi vet att Max inte dog förgäves, säger Jeff Gilpin.

Klicka på bilden ovanför artikeln och se bilder på de inblandade.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!