1 av 2
- Foto: Scanpix
2 av 2
- Foto: Scanpix

Svanstedt döms för elstötar

Travtränaren Åke Svanstedt är nu dömd för brott mot djurskyddslagen sedan han använt elstötar mot sina hästar.


I dag kom beskedet att travtränaren Åke Svanstedt åkte på en fällande dom i fallet där han använt elstötar, så kallade ”grisfösare”, mot sina hästar i tävlingar. Det handlar om anstiftan av brott mot djurskyddslagen och tränaren döms till 60 dagsböter.

Två medhjälpare fick samma dagsböter i Skaraborgs tingsrätt. Svanstedt polisanmäldes av Jordbruksverket i december för ett år sedan, detta sedan man fått in anonyma anmälningar om hans användande av elstötar på hästarna i samband med tävlingar.

En av medhjälparna, nu inte längre verksam hos Svanstedt, dömdes för brott mot djurskyddslagen medan den andre dömdes för medhjälp till brott mot djurskyddslagen samt olaga hot, skriver TT i dag.

Svanstedt friades från anstiftan till djurplågeri. Han var tidigare avstängd från travsorten, men avstängningen hävdes efter en överklagan. Han har hela tiden nekat till att ha gett sina anställda order om elstötar och har varit fortsatt framgångsrik inom travsporten.

Nyligen slog han legendaren Stig H Johanssons rekord från 2002 om mest inkörda pengar under ett år, Stig H:s rekord var smått osannolika 42 889 978 kronor.

Svanstedts försvarare Leif Silbersky har tidigare hävdat att flera av vittnena ljuger. Och i dag sade han till TravExpressen:

- Han har frikänts i sju delar av nio men han borde även ha frikänts i de här delarna. Därför kommer vi att överklaga.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev