Lördag 2 Jul
Stockholm

Klar svensk seger mot Polen

Johan Sjöstrand höll svenska fanan högt i EM-kvalet i handboll mot Polen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Magkänslan fick avgöra valet av målvakt. Förbundskaptenerna kom rätt på det.

Valet Johan Sjöstrand stängde målet så att Sverige kunde vända och vinna EM-kvalet mot Polen med 27-24 (11-12).

En mycket viktig seger i Lunds nya arena, där stämningen var som i landslagets fornstora dagar.

Liksom Sveriges spel långa stunder med massor av friska ben och modiga handbollsmatadorer.

Formeln för att komma till EM i Österrike 2010 är vinster hemma, samt knipa någon match borta.

Ola Lindgren och Staffan Olsson såg inte särskilt oroliga ut, trots att det gick trögt i den första halvleken.

Bevisligen har de järnkoll på sitt nya unga landslag.

Vi spelade bra i försvaret, men var trevande i våra anfall. Men efter tio minuter i andra fick vi träff på dem och det gav mer energi och lite extra mod. sade Staffan Olsson.

Rätt känsla

För Skövde-målvakten Johan Sjöstrand var det andra landskampen i karriären. Hans första var inhopp mot kvalgruppens blåbär, Turkiet, då Sverige vann med stora siffror.

Varför Johan Sjöstrand?

– Det var rätt så svårt, alla tre målvakterna har varit bra på träningarna i veckan. Det var vår magkänsla som avgjorde. I bland träffar man rätt, sade Olsson. Polen är ett mycket bra lag, från början favorit i gruppen där de två bästa av fem lag går till EM-slutspel.

– Det var kul att känna att jag håller på den här nivån, sade Johan Sjöstrand, som hade Peter Gentzel som förebild när han började med handboll. Han fick beskedet att han skulle stå tidigt på torsdagsmorgonen.

– Lite nervöst var det men det släppte. Jag är en lugn person.Formstark Källman När Sverige vände till ledning med 19-18 genom Jonas Källman - Spanien-proffset som är i hysteriskt bra form (totalt åtta mål) - spelade landslaget det spel som det tydligen är mäktigt.

– Johan var jättebra, och vi fick till det i anfallen. Och se bara på den andra debutanten Johan Jakobsson som kommer in och smackar in tre mål. Det är bra spelare allihopa i det här laget, starka, snabba och det finns ett fantastiskt go i laget. Ola och Staffan gör ett bra jobb, de kommer med anvisningar under matchen som man inte tänker på själv i hetsen. Men de är lugna, sade Jonas Källman.

Källman gjorde matchens snyggaste mål när han grep Dalibor Doders passning i luften och sköt in 26-22. Då var det fem minuter kvar och saken klar.

–Att vinna var viktigt, hade vi fått stryk hade det varit jobbigt att komma ner till Rumänien på söndag. Nu kommer vi laddade till den matchen. Sverige möter Rumänien redan klockan tio på förmiddagen svensk tid. En tokig tid att spela handboll på men det var samma avkasttid förra sommaren när Sverige blev klart för EM 2008. (TT)

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.