USA invigde OS med seger

Dålig struktur men väl en hel del fart och fläkt. USA besegrade Schweiz med 3-1 i OS-hockeyns premiärmatch. - En rätt stabil insats, tyckte lagkaptenen Jamie Langenbrunner.

Det är 30 år sedan "Miracle on Ice", OS-guldet i Lake Placid som än i dag räknas som den stora höjdpunkten i amerikansk ishockeyhistoria. Det pratas om att årets unga OS-upplaga av USA har förutsättningar att ställa till med något liknande i Vancouver. Av tisdagskvällens premiär mot Schweiz att döma finns det en hel del potential i laget.

USA och Schweiz bjöd på en frejdig match med många snabba kontringar och en hel del tacklingar. Det var amerikanerna som visade effektivitet och gjorde mål vid rätt tidpunkter i matchen. Bobby Ryans 1-0-mål kom exempelvis psykologiskt med dryga minuten kvar av en jämn första period.

Det var efter den första pausen som USA lade in överväxeln. St. Louis powerforward David Backes använde sin tunga kroppshydda på rätt sätt när han plöjde fram längs vänsterkanten, bröt in på mål och gjorde 2-0 tidigt i andra perioden.

En annan stridsvagn, Tampa Bay Lightnings Ryan Malone, spädde sedan på till 3-0 i powerplay och matchen var avgjord.

Självmål spräckte Millers nolla

- Det känns tungt. Vi började hyfsat, men gör det dåligt i andra perioden och det är ju där matchen avgörs. Vi måste spela bra i 60 minuter för att kunna vinna en sådan här match, säger den före detta Frölundacentern Martin Plüss till SVT24.

Plüss och de andra schweizarna ryckte upp sig i tredje perioden och försökte göra match av tillställningen. Roman Wick kunde spräcka Ryan Millers nolla sedan Buffalomålvakten själv styrt in schweizarens passningsförsök från högerkanten. Närmare än så kom aldrig Schweiz.

- Det var en skön seger. Det är alltid svårt att kliva in en sådan här turnering när man inte riktigt vet vad man kan förvänta sig av varandra. Vi hade bara en halvtimmes träning ihop innan det här, säger lagkaptenen Jamie Langenbrunner, till vardags i New Jersey Devils.

- Vi gör en rätt stabil insats mot ett bra lag som har spelat tillsammans tidigare.

USA och Schweiz får nu möjlighet att sy ihop sina lag ytterligare fram till nästa omgång. USA möter Norge på torsdag medan Schweiz ställs mot värdnationen Kanada.