Mannen, myten, Wikegård.
1 av 4
Mannen, myten, Wikegård. - Foto: SVT
Här med Chris Härenstam.
2 av 4
Här med Chris Härenstam.
3 av 4
4 av 4

"Utan Lundqvist åker vi ut i kvarten"

Superbloggaren och SVT-experten Niklas Wikegård är redo för Tre Kronors OS-premiär. Och han vet vem som inte är det.


Han är känd som en citatmaskin - men gillar inte att bli citerad. Niklas Wikegård är hockeytränaren, SVT-experten och superbloggaren som engagerar och provocerar mer än någon annan i Sverige. Han gör det med passion och ett hockeyhjärta som är oemotståndligt för svenskarna.

Nyheter24.se tog pulsen på Wikegård inför Tre Kronors premiärmatch mot Tyskland i OS i Vancouver i natt.

Det var en stressad Wikegård som ringde tillbaka. "Jag har 18 minuter på mig innan sändning, kör!". Vi körde.

Vad vill du se från Tre Kronor i kväll?

- Jag vill se en seger, kan inte begära bländande hockey från Tre Kronor så här tidigt. Jag vill se ett lysande power play, att spelarna pratar med varandra på isen och i båset. Viktigt att man filar på detaljerna och blir bättre för varje dag, säger Wikegård till Nyheter24.se

Du har tidigare sagt att det är för mycket snack kring "Foppa". Du menar att vi alla borde sluta tjata om "Foppa" och bara låta honom spela.

- Det är dags att låta honom vara i fred och spela. Han kommer vara tillräckligt nervös ändå utan att vi ska tjata om han fot, revben och tumme hela tiden. Om Foppa spelar bra så är det en bonus. Men det finns annat att koncentrera sig på.

Om du skulle välja en spelare som ska göra det lilla extra i Tre Kronor?

- Utan tvekan Henrik Lundqvist i mål. Det var han som gjorde en makalös räddning med en halv minut kvar i Turin och det är han som ska göra det igen. Utan Lundqvist åker vi ur redan i kvartsfinalen.

Hur ser du på de kedjor Bengt-Åke Gustafsson byggt ihop?

- Hade förväntat mig de kedjorna. Skrev ner det redan för sex månader sedan, men sen blev jag lite crazy i Hockeykväll innan uttagningen. Men det var för att redaktören på Hockeykväll hade ställt samma fråga 17 gånger och jag var tvungen att svara lite annorlunda.

Är det någon spelare som inte riktigt håller måttet?

- Fredrik Modin ska verkligen inte vara här. Han har inte visat någonting senaste åren och jag hade hellre valt en sån som Micke Samuelsson. Men Bengan har väl en plan...

Du såg Ryssland, Kanada, och USA på plats i natt. Imponerad?

- Alla lagen imponerade. USA hade det svåraste motståndet, Schweiz är bra. Kanada hade å andra sidan det lättaste, Norge är ingen värdemätare. Samtidigt var det Kanada som såg mest kompletta ut.

- Ryssarna spelade extremt bra och extremt dåligt. Men det syntes att det var tre lag som är här för att vinna.

Är det något du vill hälsa tittarna här hemma inför Tre Kronors premiärmatch?

- I slutet av turneringen kommer jag att ha gått upp en skjortstorlek. För mycket att göra och aldrig tid att träna. Dessutom finns det muffins överallt. Så bli inte överraskade om ni ser mig med en tight skjorta.

---

Wikegårds blogg:

Följ Niklas Wikegårds videoblogg direkt från OS i Vancouver

---

Sverige - Tyskland:

Sänds på SVT1 och på SVT Play med start 01.30.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!