Damkronorna fick storstryk - bronsmatch väntar

Damkronorna hade förhoppningar om OS-guld, men den drömmen sprack när man i går kväll förlorade med hela 9-1 i semifinalen mot USA.- Tungt, vi siktade på OS-guld, säger Kim Martin.

De svenska damkronorna får sikta in sig på bronsmedalj efter att ha fått lära sig en rejäl läxa i förlustmatchen mot USA. Sverige, som drömde om OS-guld, blev totalt överkörda av USA under damhockeyns första OS-semifinal.

I första perioden agerade domaren Mary-Anne Gage under all kritik. Så pass dåligt dömde den kanadensiska domaren att SVT:s kommentator Staffan Lindeborg slängde ur sig:

- Har hon glömt linserna?

2-0 var resultatet efter första perioden och även i de resterande 40 minuterna skulle USA visa sig vara allt för svåra för damkronorna. I början av andra perioden ryckte amerikanskorna ifrån till 4-0 inom loppet av bara ett par minuter.

Sverige fick någorlunda kontakt igen när den notoriske målskytten Pernilla Wiberg reducerade. Men i slutet av perioden satte Karen Tcather spiken i kistan genom sitt 5-1-mål.

I den avslutande perioden fortsatte utskåpningen. 20-åriga Monique Lamoureux fullbordrade ett hattrick och om kistan inte redan var igenspikad, blev den verkligen det under matchens sista 20 minuter.

USA ångade på till slutsignalen och lär gå in till OS-finalen mot ett enormt självförtroende i ryggen. Matchen slutade hela 9-1 och den svenska målvakten Kim Martin var besviken efteråt.

- Tungt, vi siktade på OS-guld. Men nu har vi en bronsmatch att spela, säger Martin till SVT.