Satan grattas av kamraterna efter segermålet.
5 av 5
Satan grattas av kamraterna efter segermålet. - Foto: Scanpix

Satan också, Norge!

Slovakien blir som väntat Tre Kronors motståndare i OS-kvartsfinalen. Men det var inte utan problem som laget slog ut Norge i morgonens åttondelsfinal. Miroslav Satan avgjorde först i den tredje perioden.- Vi förtjänade bättre, säger lagkaptenen Tommy Jakobsen efter 3-4-förlusten.

Nej, det blev verkligen ingen enkel resa till kvartsfinal för Slovakien. Norge svarade för en heroisk insats och lyckades mot alla odds göra match av den oerhört spännande åttondelsfinalen på onsdagsmorgonen.

För trots att matchen inleddes på sämsta möjliga sätt för norrmännen var det jämnt ända in i slutsekunderna.

Den olyckliga starten orsakades av den norske backen Ole-Kristian Tollefsen. Efter 6.01 sänkte han Färjestads forward Lubos Bartecko med en otäck tackling. Bartecko tappade hjälmen och slog sitt oskyddade huvud i isen- Han blödde ymnigt och lämnade en stor blodpöl efter sig när han hade fraktats av isen med en bår. Rapporterna efter matchen talade dock om att han var okej.

- Det var en smutsig tackling och jobbigt att se. Förhoppningsvis är han okej. Vi spelade för honom, säger lagkamraten Marian Gaborik till SVT.

Norges Patrick Thoresen försvarade sin lagkamrat.

- Det är synd att det blir en skada, det vill man aldrig se. Ole-Kristian är en tuff spelare som inte kan spela på något annat sätt. Ibland händer sådant här.

Tollefsen fick matchstraff och Slovakien utnyttjade det numerära överläget till att göra två mål. Michal Handzus och Gaborik hittade rätt varsin gång innan halva den första perioden var spelad.

"Försökte dra upp stämningen"

Vid den tidpunkten såg det tungt ut för Norge. Hoppet tändes dock av Mats Zuccarello  Aasen sent i perioden. Med sitt första OS-mål reducerade han slovakernas ledning. Oturligt nog höll man inte tätt under resten av perioden. Det hann bara gå 46 sekunder, sedan hade Richard Zednik utökat den slovakiska ledningen. Även det i powerplay sedan Mats Trygg blivit utvisad.

- Vi var inte alls bra i vårt PK i första perioden. Men vi försökte dra upp stämningen på bänken och jag tycker att vi lyckades med det under resten av matchen, säger Patrick Thoresen.

Den andra perioden tillhörde Norge. Förstakedjan med Thoresen, Zuccarello och Tore Vikingstad var ett orosmoment för slovakerna varje gång de äntrade isen. 7.27 in i den andra perioden kom så utdelningen. Efter snyggt passande mellan kedjekamraterna smällde Vikingstad in 2-3-reduceringen från nära håll.

Och Norge nöjde sig inte med det. Med osannolina 0,1 sekund kvar av perioden skickade Färjestads Anders Bastiansen in 3-3 med ett rappt skott som fick den slovakiska delen av publiken i Canada Hockey Place att kippa efter andan.

Dålig markering blev fallet

Slovakien var ett skakat lag i den tredje perioden och uppträdde stundtals förvirrat. Ett norskt misstag bäddade dock för ett slovakiskt avancemang. Nästan halva tredje perioden var spelad när Norge tappade bort markeringen i den egna zonen. Offensive backen Lubomir Visnovsky stack upp och spelade fram en omarkerad Miroslav Satan som slog in 4-3.

- Ett lite för långt byte där vi fastnar i egen zon och kommer på efterkälken. Det har hänt några gånger i turneringen och där motståndarna får sätta pucken, suckar backen Tommy Jakobsen.

Norge kämpade ända in i kaklet och skapade flera vassa chanser på ett darrigt Slovakien. Men den där sista gnuttan av tur ville inte infinna sig.

- Nu så här direkt efter matchen känns det jobbigt, men som lag har vi tagit flera steg i rätt riktning. Vi hade lite oflyt mot Schweiz och vi förtjänade bättre i dag, tycker Jakobsen.

För Slovakien väntar match mot Sverige i morgon bitti. Marian Gaborik är väl medveten om att det kommer att krävas en rejäl uppryckning från slovakisk sida.

- Vi måste vända på vårt spel 360 grader. Vi måste vara ett eller två steg kvickare och hitta mer kemi i kedjorna. I Sverige är alla kedjor bra, säger Gaborik som ställs mot lagkamraten från New York Rangers, Henrik Lundqvist, i kvartsfinalen.