Kanada vann OS-guldet i damhockeyn

Kanada var totalt överlägsna under OS-hockeyn för damerna. I finalen besegrade man antagonisten USA med 2-0.

Det kanadensiska damhockeylandslaget stormade fram under hela OS-turneringen. Bland annat krossade man de svenska Damkronorna med ofattbara 13-1 och i semifinalen besegrades Finland med 5-0.

I finalmatchen mot antagonisten USA fortsatte hemmanationen att visa prov på sin överlägsenhet. 18-åriga Marie-Philip Poulin dunkade in 1-0 till Kanada med sex minuter kvar av den första perioden. Det skulle komma mer från yngligen.

Endast tre minuter senare var det dags igen för Poulin. Direkt efter en tekning i offensiv zon avlossade tonåringen ett handledsskott som letade sig förbi Jessie Vetter i det amerikanska målet.

Resultatet var 2-0 efter första perioden, men trots kanadensiskornas rivstart skulle det inte bli fler mål i matchen, varken från värdlandet eller USA. 2-0 blev slutresultatet och frågan är nu om Kanadas herrar kan följa samma väg som de storspelande landsmaninnorna.