Temmu Selänne menar att det är USA som har pressen på sig.
1 av 3
Temmu Selänne menar att det är USA som har pressen på sig. - Foto: Bildbyrån
Här är Selänne i matchen mot Sverige.
2 av 3
Här är Selänne i matchen mot Sverige. - Foto: Bildbyrån
USA:s målvakt Ryan Miller och hans lagkamret möter i kväll Finland.
3 av 3
USA:s målvakt Ryan Miller och hans lagkamret möter i kväll Finland. - Foto: Bildbyrån

"De har all press på sig"

Finland fortsätter sin vana trogen att gå långt i de olympiska hockeyturneringarna. I kväll spelar man semifinal mot USA och de finländska spelarna gillar sina chanser mot de obesegrade amerikanerna. - Vi har ingenting att förlora, menar Teemu Selänne.


Följ Niklas Wikegårds videoblogg direkt från Vancouver

Brons i Lillehammer 1994.

Brons i Nagano 1998.

Silver i Turin 2006.

Nu har den ständiga outsidern Finland ännu en gång chansen att skrälla och knipa en medalj i OS-sammanhang. I kväll spelar man semifinal mot ett favorittippat USA. För Teemu Selänne, Saku Koivu och många andra av de åldersstigna finska stjärnorna är det här sista chansen att vinna en betydande titel med landslaget.

USA är obesegrat så här långt in i turneringen och har stundtals imponerat riktigt mycket. Selänne och hans lagkamrater gillar dock sina chanser. De går in i semifinalen fria från yttre krav.

- De har all press på sig. Ingen räknade med att vi skulle vara ett av de fyra sista lagen innan turneringen. Vi vet att om vi har en bra dag så kan vi slå vilket lag som helst, säger 39-åringen till AP.

- Vi har igenting att förlora. Det är bara tid att njuta, spela bra och hoppas att vi kan ta ett steg till.

"Allt handlar om målvakten"

Finland tog sig till semifinal via en 2-0-seger över Tjeckien. I den matchen var det målvakten Miikka Kiprusoff som spelade den avgörande rollen.

- Allt handlar om målvakten och han ger oss alltid en chans att vinna, säger Teemu Selänne om Kiprusoff.

Innan OS sade Kiprusoff att han inte var villig att delta i turneringen om han inte utsågs till officiell förstamålvakt. Förbundskaptenen Jukka Jalonen gick honom till mötes och Calgarymålvakten har inte gjort någon besviken.

- Miikka måste få förtroende. Om han var andre- eller tredjemålvakt skulle han inte vara här. Men det fanns aldrig något tvivel om att vi ville ha honom här, säger Jalonen.

33-åringen vann målvaktsduellen med Tomas Vokoun i kvartsfinalen. Kvällens match-i-matchen mot USA:s Ryan Miller kommer sannolikt avgöra om Finland spelar OS-final igen.

Matchen börjar 21.00 i kväll.

Hockeysverige.se

/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!