Sex i baken – efter första perioden

Ett jättetavla av Miikka Kiprusoff. Sedan gick luften ur Finlands gulddrömmar. På 13 minuter gjorde USA sex obesvarade mål i vad som måste ha varit OS-historiens märkligaste hockeyperiod. – Vi skämde ut oss i första perioden, konstaterar Niklas Bäckström som ersatte Kiprusoff efter 0-4.

Det var sisun som skulle ta de finländska lejonen till sin andra raka OS-final. Men i stället för adrenalin såg finländarna ut att vara tankade med valium. Redan efter ett par minuters spel havererade hela den finska skutan. Hela besättningen sjönk till botten och tog med sig allt vad ära och heder heter.

Matchklockan hade just passerat två minuter när målvakten Miikka Kiprusoff gled ur sin kasse för att spela pucken till en av sina backar. I stället passade han den rätt i gapet på en förvånad men tacksam Ryan Malone som skickade in 1-0 i en tom kasse.

Efter det rasade det i väg i en sällan skådad takt. Två raka powerplay utmynnade i två raka mål inprickade av Zach Parise och Erik Johnson. När Patrick Kane sedan tog sig förbi Janne Niskala och hängde 4-0 insåg Miikka Kiprusoff sitt eget bästa och lämnade målburen.

Ersättaren Niklas Bäckströmfick ingen rolig start. Han hade varit på isen i drygt två minuter när Patrick Kane satte 5-0 följt av Paul Stastnys 6-0 15 sekunder senare.

– Det är inte så mycket man kan göra mer än att koncentrera sig på nästa puck, säger Minnesotamålvakten till SVT.

Andra OS-finalen på åtta år för USA

När periodpausen ljöd måste det ha varit en lättnad för de finska spelarna att lämna isen och försvinna ur publikens åsyn. Make till förnedring har sällan skådats på den här nivån.

– Jag kan inte förklara vad det var som hände, säger lagkaptenen Saku Koivu. Vi var inte beredda. De kom ut starkt och vi hängde inte med. Nu måste vi sätta oss ned och analysera vad som hände. Sedan ska vi skjuta undan den här matchen.

Koivu säger att sinnesstämningen i det finska omklädningsrummet inte var den bästa efter första perioden.

- Vid den punkten handlade det bara om stolthet, att inte blir förnedrade utan att försöka studsa tillbaka.

Förnedringen var redan ett faktum. Att USA inte gjorde fler mål under matchen får anses vara en fotnot. Laget är nu klart för sin andra OS-final på åtta år. I Salt Lake City 2002 blev det förlust med 2-5 från Kanada.

Efter fredagskvällens uppvisning finns det en del som talar för att det kan bli en revansch för det nederlaget.

/
USA
/

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.