Söndag 27 Nov
Stockholm

Här är de svenska medaljörerna

1 av 3
. Foto: Scanpix
2 av 3
. Foto: Scanpix
3 av 3
. Foto: Scanpix

Det blev hela elva medaljer, varav av fem guld, för Sverige i OS i Vancouver. Nyheter24 ser tillbaka på de svenska medaljbragderna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Helena Jonsson inte alls visade sig vara i slag, dök en 22-årig Tärendötjej upp och stal rubrikerna. Charlotte Kalla plockade hem Sveriges första medalj i Vancouver när hon i överlägsen stil vann guldet på 10 kilometer fristil.

Bara dagen efter Kallas drömlopp var det dags för ännu en guldmedalj för svenskt vidkommande. Björn Ferry hade inför Vinter-OS snackat upp sig själv på ett kaxigt, men samtidigt ödmjukt sätt.

Under herrarnas jaktstart visade Ferry att han är en man av sina ord. 31-åringen tampades om guldet med Sumann Cristoph och Vincent Jay inför den sista skjutningen.

Ferry hade nerver av stål när han sköt fullt i den sista stående skjutningen och gick upp i ensam ledning kort därefter. Resten av sträckan var en ren defilering för Ferry, som tog hem Sveriges andra OS-guld i Vancouver.

Först krasch - sedan brons

Den största bragdinsatsen stod antagligen Anja Pärson för. Efter en otäck krasch i damernas störtlopp befarade många att medaljchanserna för Anjas del var så gott som bortblåsta under resten av Vinter-OS.

Men oj,  så fel vi hade! Redan dagen därpå stod hon på pallen med en bronsmedalj runt halsen och sträckte högerarmen i skyn för att visa att man aldrig ska räkna ut tjejen från Tärnaby som under 2000-talets första årtionde fick hela Sverige att göra sälen i skidbackarna.

Doldisen Anna Haag knep också hon en medalj. Inspirerad av Kalla, tog Haag Sveriges fjärde medalj i Vancouver när hon snodde åt sig silvret i dubbeljakten över 15 kilometer.

Längdskidåkningslandslaget fortsatte att leverera på den allra högsta nivån. Marcus Hellner och Johan Olsson hade fått nog av de svenska damernas medaljrubriker och gav sig fan på att det skulle bli medalj under herrarnas dubbeljakt.

Och visst skulle det bli medalj. Hellner stod för ett succéartat lopp och spurtade hem guldet. Olsson knep bronspengen 1,2 sekunder före ryssen Alexander Legkov.

Kalla och Haag svarade med att knyta åt sig silvret i damernas sprintstafett. De svenska längdskidåkarna hade verkligen prickat toppformen lagom till OS. Det skulle komma mer.

Guld för curlingdamerna

Även nästa svenska medalj kom i längdskidåkning. Stafettlaget bestående av Marcus Hellner, Johan Olsson, Anders Södergren och Daniel Richardsson, överraskade och tog hem guldet före Petter Northugs Norge.

Nästa medalj skulle däremot inte komma i skidspåren. Anette Norbergs lag stack emellan och besegrade Kanada i en jätterysare i finalen. Årets svenska vändning var ett faktum.

Dagen efter kom Sveriges andra bronsmedalj i alpingrenarna. André Myhrer låg på tionde plats efter första åket i slalom men svarade för det snabbaste andraåket och kunde därmed kämpa till sig en medalj.

Vinter-OS sista dag blev också den medaljkantad för svensk del. Johan Olsson nöjde sig inte med två medaljer utan vann sin tredje när han spurtade till sig bronset i herrarnas femmil.

Det blev totalt elva svenska medaljer och hela fem av dem var guld.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.