Måndag 24 Jan
Stockholm

”Glima är lätt att förstå”

Det som förenade många av deltagarna under gårdagens SM i glima var att de i huvudsak sysslar med någon annan sport. Det som bland annat lockar med den uråldriga brottningen är dess enkelhet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
GLIMA

"Glima är en traditionell nordisk brottningsform som obruten överlevt endast på Island. På senare tid har man återinfört gliman till Sverige och även fått upp intresset för två andra besläktade nordiska brottningsformer, ryggtag och lösa tag, som även på Island näst intill fallit i glömska.
 

Namnet glima används ibland även som ett samlingsnamn för alla dessa.

Gemensamt är att man kämpar utan varken poängräkning eller tidsgräns och segrar i princip när motståndaren hamnar i marken. Detta görs med olika typer av kontrollerade kast, krokben och nedtagningar."

För att prova på glima kan man kontakta USM Glima i Stockholm eller Malmö Glima via förbundets hemsida.

Källa: glima.se

Den stora vinnaren under gårdagen var den trefaldige mästaren Mathias Günther, som grekisk-romersk brottare borde han knappt ha tid för glima, men säger sig ha flera skäl till valet att ställa upp.

- Glima är ju en sektion i vår klubb och det är huvudsakligen därför jag är med, växer de gynnar det ju oss, säger Günther till Nyheter24.

Den meriterade brottaren erkänner dock att han även lockas av något annat.

- Det är lätt att utöva och lätt för de som tittar, sätter någon som inte sett grekisk-romersk brottning på tio år på sin TV förstår de ingenting. I glima är reglerna lätta att förstå, förklarar han.

Det är en åsikt som delas av Jani Ahlqvist från Telge BJJ & MMA, han tränar vanligen brasiliansk ju-jutsu men väljer precis om Günther att även tävla i glima.

- Det är skönt att tävla utan lås och strypningar som man har i ju-jutsu eller submission wrestling. Här behöver man inte vara rädd för att fastna i en giljotin eller något, fast man måste samtidigt tänka om. Men jag tror det är utvecklande på många sätt, säger silvermedaljören i den öppna klassen.

"En Skandinavisk kulturtradition"

Glima har även ett värde som traditionell idrott menar hans klubbkompis Peter Granqvist.

- Vi kommer aldrig att göra det till en bättre sport än submission wrestling och sånt, men det finns en Skandinavisk kulturtradition som man ska behålla och därför ska man inte ändra några regler, säger han.

Dessutom menar han att sporten fyller funktion i att föra samman olika modernare stilar.

- Vi kommer inte konkurrera med de andra sporterna som redan finns, men man kan ha det som en kulturdel och låta folk från andra sporter mötas med de här reglerna.

Granqvist slår även fast att det inte handlar om någon överdriven fascination för vikingar.

- Vi vill se det här som en del av den internationella brottningen, man har brottning på Skottland och massa andra dialekter och stilar över världen, avslutar han med.

Kanske kan alltså den uråldriga brottningsformen precis som Granqvist säger hitta en position bredvid den moderna brottningen och grapplingen, en början på det kan ha varit gårdagens SM i centrala Malmö.

Missa inte den bildspecial från tävlingen som publiceras senare i dag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
SM i glima avgjort
Senaste nytt

Amfotboll-NFL-slutspel

golf-USA-touren, herrar

Klart: Världscupen i Göteborg ställs in

Publicerades: 1 timme sedan

spel-Oddset

Publicerades: 1 timme sedan

Norske OS-tränaren coronasmittad

Publicerades: 1 timme sedan

Slagsmål efter rasism vid hockeymatch

Publicerades: 1 timme sedan