Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Guld utan dräkt för judoveteran

- 19/09/2010, 20:27 -

Sandra Karolak

Mikael Marffy har tävlat med dräkt hela livet. Nu har han vunnit SM i submission wrestling men fokuserar mest på MMA.

Under förra helgens SM i submission wrestling var det ett oväntat namn som fick kliva högst upp på prispallen efter att den öppna viktklassen avgjorts.

Mikael Marffy från Malmö har förvisso varit landslagsman i judo och i brasiliansk ju-jutsu har han medaljer från både EM och VM. Men i submission wrestling har han endast tävlat ett par gånger och det var på mindre tävlingar i Malmö.

- Det har blivit mycket submission wrestling på sistone sen jag flyttat till Stockholm. Men jag har bara tävlat två gånger i submission wrestling, då vann jag men SM kändes mest kul för att se hur det kändes utan dräkt, säger Marffy över telefon till Nyheter24.

I sin egen viktklass över 91-kilo blev det brons efter att han förlorat mot OS-brottaren Eddy Bengtsson i semifinalen.

Är det lika stort att vinna den öppna klassen som en ordinarie viktklass?

- Den öppna klassen borde vara den mest prestigefyllda och mest lämpad för att utse tävlingens bästa utövare. Att sen många väljer att inte ställa upp är ju synd, men i brasiliansk ju-jutsu är det den klart tuffaste klassen, förklarar Mikael.

I den öppna klassen vann Mikael först fem matcher på submisson, i finalen mot den 67-kilo tunge landslagsmannen Martin Hedenbergh fick han dock nöja sig med en poängseger.

- Det känns bra att jag visade att jag kan avsluta matcher, men finalen blev tråkig. Jag körde taktiskt och ville inte riskera något eftersom jag inte är så erfaren, men det hade varit kul att avsluta, säger han.

Känner du dig trygg  även utan dräkt?

- Ja det känns bra faktiskt, men det är mycket som är olika. Med dräkt har jag min greppstyrka som gör att jag kan kontrollera de flesta, det är inte lika lätt utan dräkt.

I framtiden säger sig Mikael gärna tävla mer i submission wrestling och har siktet inställt på en speciell motståndare.

- Jag skulle gärna möta landslagskillen Mikael Knutsson, vi har mötts i brasiliansk ju-jutsu förut och det skulle vara kul att mötas utan dräkt.

Bytt Malmö mot Stockholm

Mikael har nyligen flyttat från Malmö till Stockholm för att fullfölja sina lärarstudier och tränar nu mestadels på Pancrase Gym.

Där tränar han dagligen med killar som Ilir Latifi, Jörgen Kruth och Magnus Cedenblad, alla dessa är meriterade MMA-fighters och det har fått Mikael att själv överväga att prova på det.

- Jag har ju vunnit en amatörmatch för ett par år sedan och har velat gå fler matcher, men det har inte funnits tid. Nu hoppas jag gå en match till våren och innan dess ska jag speciellt jobba med min thaiboxning, säger han.

Mikael har dock inte helt slutat att träna med dräkt utan tränar fortfarande brasiliansk ju-jutsu och  även en del judo med Europamästaren Marcus Nyman.

Närmast är det SM i BJJ i december som gäller och han skulle även vilja tävla på EM som brunbälte, men fokuset ligger på MMA. Han vill dock inte spekulera i om det blir fler amatörmatcher eller proffsdebut direkt.

- Det där lägger jag på min tränare Omar Bouiche, han får känna när jag är redo och sen matcha mig rätt.

När det blir debut kan man nog räkna med att Mikael får uttöka prisskåpet med utmärkelser i ännu en ny sport.