Klart med amatörregler för MMA

- 05/10/2010, 22:12 -

smmaf.se

Kampsportsdelegationen har godkänt ett tillsvidaretillstånd för amatör-MMA. Ett viktigt steg enligt förbundsordföranden August Wallén.

Nyligen beslutade kampsportsdelegationen att tillåta Svenska MMA-förbundet att arrangera amatörmatcher i MMA.

- Det kommer på sikt att medföra bättre kvalitet på våra utövare. Det blir ytterligare ett trappsteg till den modell vi jobbar utefter, vilket innebär att våra idrottare ges en ännu mer naturlig utvecklingskurva att följa, säger förbundsordföranden August Wallén till budokampsport.se.

I amatör-MMA är tiden begränsad till två ronder på fem minuter och de tävlande ska använda godkända benskydd.

Ingen konkurrens med shootfighting

Sen tidigare får det i Sverige arrangeras matcher i shootfighting. Där är inga slag eller sparkar tillåtna på marken vilket gör att det skiljer sig väsentlig från professionell MMA.

Wallén menar dock att det inte blir någon konkurrens mellan amatör-MMA och shootfighting.

 - Nej, det har jag mycket svårt att se. Vägen till MMA-proffs går ju först via shootfighting, sedan blir det numera amatör-MMA. Så jag tror snarare att det kan bli ett uppsving även för shootfighting. Utövaren ges fler matcher, fler chanser att samla erfarenheter för att även kunna bli ännu mera internationellt konkurrenskraftiga, säger han.

Beräknad start för amatörmatcher är våren 2011.

Kampsportsdelegationen gav ett tidsbegränsat tillstånd för professionell MMA år 2007, sen i våras har det tillståndet blivit permanent.