Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MMA-ordföranden går ännu en match

1 av 3

Ulrika Johansson Hybrant/Nyheter24

2 av 3

Ulrika Johansson Hybrant/Nyheter24

3 av 3

thezonefc.com

Sport | 22/10/2010 19:20

August Wallén är ordförande i Svenska MMA-förbundet. Dessutom är han professionell fighter och går ännu en match i november just efter att ha fyllt 42 år.

Få idrottsledare kombinerar arbetet som förtroendevald med att själva utöva sporten på elitnivå. Göteborgaren August Wallén, ordförande i Svenska MMA-förbundet lyckas med båda delarna och säger att det är positivt.

- Som aktiv har jag bättre förståelse för de som går match och tränar. Ofta klagar man på att det är ett för stort avstånd mellan aktiva och ledning, något som skapat många konflikter i andra förbund, men den situationen har inte vi, säger August Wallén till Kampsport24 över telefon.

Kan det finnas något negativt med ditt engagemang?

- Inte med att jag går matcher, men att jag också är aktiv som aktör skulle kunna vara ett problem. I den fasen som MMA i Sverige är i just nu är det oundvikligt. Alla vi som började med MMA är fortfarande aktiva, vi har ingen pensionerad generation så det är omöjligt av praktiska skäl att ha en ledning som inte själva är aktiva.

Svenska MMA-förbundet bildades 2007 och som en av de som tog sporten till Sverige under 1990-talet blev Wallén den första och hittills enda ordförande.

Hans egen karriär startade långt före millenieskiftet men i professionell MMA gick han sin första match 2003. Sen dess har Wallén gått åtta matcher där sex slutat med seger för honom.

Den 27 november går han ännu en match på hemmaplan för organisationen The Zone FC. Ännu har ingen motståndare presenterats men han säger att formen är lika bra som när han sist gick match trots att det är hela fem veckor kvar. Några ålderskrämpor märker han inte heller av.

- Det enda jag känner av är att återhämtningen blivit sämre. Sen kommer ju konditionen och styrkan långsamt att bli sämre men det känner jag inte av ännu. Och så länge jag inte låter min form bli riktigt dålig tror jag att jag kommer att hålla den här nivån, säger han.

Du fyller snart 42, hur länge tänker du hålla på?

- Så länge jag kan, det beror på om kroppen och psyket håller. Det hänger mycket på hur det går i nästa match också, håller kroppen så kör jag vidare. Jag tycker det är väldigt roligt och det är därför jag gör det. Jag tänker inte på någon karriär utan tar en match i taget och det är skönt.

Randy Couture är 47 år gammal, kan du tänka dig att hålla på så länge?

- Just Randy tjänar ju stora pengar på sina matcher och så har han ett avtal med UFC så han har ju två incitament, jag fightas bara för att det är kul. Sen är det lite av en sport att vara det äldsta aktiva MMA-proffset i Sverige, så vi får se hur länge jag kan hålla på.

Wallén har även länge drivit klubben Gladius MMA i Göteborg där han sen ett par år bland annat är tränare åt Alexander Gustafsson. Förra helgen var Wallén därför i London för att coacha Gustafsson under UFC 120 där hans adept besegrade Cyrille Diabaté.

Har din uppladdning påverkats av att Alexander även gick match?

- Nej, i huvudsak har hans träning skötts av hans boxningscoach Andreas Michael och de har bland annat varit i USA. Så jag har kunnat fokusera på min egen träning. Sen var vi ju iväg i London flera dagar för UFC 120 och då blir man ju trött och det är svårt att träna, men det har funkat bra.

Vad hoppas du själv få möta för motståndare?

- Jag hoppas det blir en duktig och underhållande fighter så att det blir en bra match. Sen har jag min stil och den är väldigt kontrollerande. MMA handlar till stor del om att få till sitt game vilket jag kommer att försöka göra instinktivt, men jag vill ha roligt, säger han.