1 av 2
- Foto: swopbjj.se
2 av 2
- Foto: Joakim Borgudd/Nyheter24

"Ett liv utan sporten är inget liv"

Pascal Mazza Ramsby tävlar i brasiliansk jujutsu men har under flera år plågats av en svår ryggskada. I helgen tänker han ta guld i Swedish Open.


Pascal Mazza Ramsby

Ålder: 18 år

Bor: Slottsstaden i Malmö

Läser: Sista året på gymnasiet

Tränar: Brasiliansk jujutsu på MMA Alliance

Team: Check Mat

Bälte: Lila

Aktuell: Vill vinna Swedish Open i helgen

Som junior vann den 18 år gamle malmökillen Pascal Mazza Ramsby nästan allt man kan vinna i brasiliansk jujutsu. Han tog hem fyra em-guld och ett vm-silver samt vann en uppsjö av tävlingar i Sverige och Danmark.

Från och med i år tävlar han som senior och har vunnit de två tävlingar han ställt upp i. Under helgen tävlar han i Stenungsund på Swedish Open som i år har över 600 anmälda.

För första gången på länge har han inte ont i ryggen inför tävlingen.

Vad har du för målsättning med tävlingen?

- Det är att vinna så klart, det är väl allas mål när det gäller tävlingar. Men det kommer att bli en tuff tävling.

Är det någon skillnad att tävla mot seniorer?

- Det är styrkan, det känner jag fortfarande. Jag har inte den vuxna styrkan, jag är fortfarande lite valpig i kroppen. Men jag har blivit starkare, det är en åldersgrej.

Långa skadeuppehåll

Trots alla framgångar för Pascal Mazza Ramsby har det ofta varit en smärtsam upplevelse för honom att utöva sin idrott. Sen fyra år har han plågats av diskbråck samt en annan ryggskada som specialisterna inte kunnat diagnostisera.

Som längst har han varit borta i fem månader från träningen och sedan han började träna 2006 tror han att det bara blivit två års effektiv träning. Han har heller aldrig kunnat träna så hårt som han velat, men nu känner han sig bättre än någonsin.

- Förra veckan hade jag lov från skolan och körde två pass om dagen. Ryggen strular fortfarande, men vi har en kille på klubben nu som masserar mig och det har hjälpt mycket. Jag har lagt ner många tusen på olika specialister men det har aldrig känts så här bra, säger han.

Har du någon gång tänkt lägga av på grund av skadan?

- Nej, men jag har varit riktigt nere när jag varit skadad och inte kunnat träna. Men sporten är mitt liv, ett liv utan sporten är inget liv. Den här veckan har jag kunnat köra så hårt och sluppit tänka på ryggen alls. Jag har kunnat göra de ryck jag velat och det har känts riktigt bra. Jag har utvecklats bara på de här dagarna.

Hemligheten bakom framgången säger Pascal Mazza Ramsby är hans teknik. När han började vid 14-års ålder var det mest vuxna som tränade och han var tvungen att vara teknisk.

- Jag kan lova att jag är den i min viktklass på Swedish Open som tar minst i bänkpress, men det spelar ingen roll. Det finns alltid tekniska lösningar på allt, förklarar han.

Sporten är viktigast

Trots alla timmar han tillbringat på mattan under åren känner han inte heller att sporten tar för mycket tid.

- Eftersom jag älskar sporten så ser jag det inte som att jag får välja bort något. Sporten är mitt liv och det andra får jag göra på sidan om, säger Pascal Mazza Ramsby.

I framtiden hoppas han kunna leva på sporten. Drömmen vore att ha ett kontaktnät över världen som gör att han kan resa runt och hålla seminarier samt träna. Innan dess ska Pascal Mazza Ramsby ta studenten och han planerar redan för vidare studier.

- Jag vill bli sjukgymnast eller något inom sjukvården. Jag känner också att jag vill börja plugga direkt för om jag åker iväg till Brasilien och tränar, då kommer jag nog aldrig tillbaka. Jag tror det är lätt att fastna i det livet, avslutar han med.

BJJ
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!