Fredag 30 Jul
Stockholm

Ridsport farligare än kampsport

1 av 2
2 av 2

Svensk kampsport har aldrig haft ett dödsfall. Ridolyckor har däremot kostat två personer livet bara de senaste veckorna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att många kampsporter är tuffa idrotter råder det ingen tvekan om. I helgen avgörs två stora galor i form av K-1 "Rumble of the Kings" i Stockholm samt The Zone FC 7 i Göteborg.

Men den största publikfesten i Sverige under helgen är utan tvekan "Stockholm International Horse Show" i Globen.

En undersökning Fokus gjort visar att det är ryttarna snarare än kampsportarna som löper störst risk att skada sig.

Under 2010 har hittills 56 skador inrapporterats till Svenska Budo och Kampsportsförbundet som totalt har drygt 33 0000 medlemmar.

Något dödsfall har heller inte inträffat unde förbundets femtio år.

- Vi har väldigt få skador. Eftersom det är just kampsport vi håller på med finns det på tidigt stadium ett utbrett säkerhetstänk, vilket genomsyrar hela verksamheten, säger Svenska Budo och Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg till Nyheter24.

Av de skador som har rapporterats till förbundets försäkringsbolag säger Jonathan Broberg att det främst är tandskador, armskador och olika förslitningsskador.

Flera allvarliga ridolyckor

Inom ridsporten däremot dör i genomsnitt fyra personer per år och ungefär 13 000 personer tvingas varje år uppsöka akutmottagningar efter olyckor.

Bara de senaste veckorna har en sjuårig flicka samt en 17-åring dött i ridolyckor.

- Det finns hästar som aldrig slutar vara nervösa, de ska aldrig sättas i händerna på nybörjare. Hästsport är ingen ofarlig sport. Det är höga hastigheter och stora krafter, säger Göran Dalin, ordförande i Svenska Ridsportsförbundets säkerhetsutskott till Fokus.

Kommentera
Kopiera länk
Dela