Fotboll generar många knä- och ledskador.
1 av 10
Fotboll generar många knä- och ledskador. - Foto: Jan Collsiöö/SCANPIX
Bilsporter skapar mängder med dödsolycker.
2 av 10
Bilsporter skapar mängder med dödsolycker. - Foto: Greg Suvino/AP/SCNAPIX
Handboll, en sport som skapar ofantligt många knäskador.
3 av 10
Handboll, en sport som skapar ofantligt många knäskador. - Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
Utförsåkning måste nämnas i partitet med fotbollen när det kommer till allvarliga skador.
4 av 10
Utförsåkning måste nämnas i partitet med fotbollen när det kommer till allvarliga skador. - Foto: Yun Jai-Hyoung/AP/SCANPIX
"Dem skulle inte behandla sin laptop som de behandlar sin hjärna."
5 av 10
"Dem skulle inte behandla sin laptop som de behandlar sin hjärna." - Foto: Donna Connor/AP/SCANPIX
Oliver Kahn, tysk landslagsmålvakt och slagskämpe.
6 av 10
Oliver Kahn, tysk landslagsmålvakt och slagskämpe. - Foto: Thomas Kienzle/AP/SCANPIX
Ridsport skapar ofta de mest tragiska olyckorna.
7 av 10
Ridsport skapar ofta de mest tragiska olyckorna. - Foto: Elaine Thompson/AP/SCANPIX
Ishockey är förhållandevis skadefritt, men när det sker, så blir det ofta en fråga om allvarligare nack- och hjärnskador.
8 av 10
Ishockey är förhållandevis skadefritt, men när det sker, så blir det ofta en fråga om allvarligare nack- och hjärnskador. - Foto: Kevin Frayer/AP/SCANPIX
Uppsök läkare vid många små smällar.
9 av 10
Uppsök läkare vid många små smällar. - Foto: SCANPIX/AP
"Det är de små smällarna som ofta ger de största kroniska symptomen"
10 av 10
"Det är de små smällarna som ofta ger de största kroniska symptomen" - Foto: Eric Jamison/AP/SCANPIX

Sporterna på liv och död

Boxning, kampsport eller ridsport. Nyheter24 dokumenterar sporterna som ger de kroniska skadorna, skapar rubriker eller rena helveten för de drabbade familjerna.– Det är en hemsk syn att ta emot en flicka på tolv år som man vet aldrig mer kommer kunna gå.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Vidare läsning:

Forskaren med det passande namnet Henrik Zetterberg på Salhgrenska sjukhuset i Göteborg släppte nyligen en längre vetenskaplig rapport som kretsade just kring kampsport och dess påverkan på hjärnan. Ta del av en sammanfattning av forskningen här.

Ladda hem och ta del av läkartidningens granskning av proffsboxningen och konsekvenserna av utövandet.

STOCKHOLM. Debatten kring riskerna inom olika idrotter har rasat länge, många har fått uttrycka sitt i den oändliga diskussionen, men vilken är egentligen den farligaste sporten?

Nyheter24 har tidigare dokumenterat att en sport som ridning i grund och botten upplever betydligt fler allvarliga skador än vad utövare inom boxning och kampsport utsätts för. Däremot vill läkare nu göra en avgränsning och belysa att det ofta inte handlar om knockouter, nackskador eller ledbrott. Det är de små skadorna som är de allvarliga för den breda massan.

– Den här debatten har konstant utgått från att allvarlighetsgraden alltid är svart på vitt - död eller levande. Men det handlar om mer grundläggande skador än så, säger Mikael Svensson, professor på neurokirurgin på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Inom fotboll och innebandy dyker det sällan upp några större hjärnskakningar vilket det ofta gör inom exempelvis boxning. Samtidigt är det enligt läkarna inte de stora vänsterkrokarna som är alarmerande för läkarna.

– Det handlar om de ackumulerade småsmällarna som ger celldöd i hjärnan vilket är kroppens i särklass känsligaste organ, men samtidigt söker boxarna sällan upp läkare efter bara några "små" smällar, säger han till Nyheter24.

Svensson fortsätter och ger sin syn på kampsporter i stort.

– Även om jag har full förståelse för de tjejer och killar som tycker om att tävla i exempelvis K1 och boxning, så kan jag som utbildad läkare som just sysslar med hjärnan inte annat än tycka att det angränsar till gladiatorspel.

"Vad är syftet med sporten"

För att överhuvudtaget kunna gör en analys av vilken idrott som i grunden är den farligaste sporten så måste man, enligt Svensson, utgå från vad syftet med sporten är. Inom ridsport är aldrig målet att man ska slå sig i huvudet eller falla av hästen, men inom en del kampsporter är målet att slå motståndaren mer eller mindre medvetslös.

Samtidigt är det inte de stora knockoutsen som för slagskämpar är det riskabla med boxning och kampsport.

– Det är väl dokumenterat att de små smällarna genererar celldöd som i det långa loppet kan leda till vad som kallas "Punch-drunkness", alltså för tidigt utvecklad dementi, säger Per Hamid Ghatan, expert inom skallskador på Karolinska sjukhuset.

Ghatan menar samtidigt vidare att kampsportsfrågan innebär riktigt svåra ställningstaganden, mycket på grund av att man bör låta människor i stor utsträckning få göra det dem känner för och att många skulle exempelvis inte behandla sin laptop som de hanterar sin hjärna.

– Men om man ska titta på ackumulationen av småsmällar, då måste man ju fråga sig om det är värt att nicka en fotboll? Enligt studierna är det bättre att helt enkelt ducka, säger Ghaatan till Nyheter24.

Det handlar inte bara om skallskador

Många av de allvarligaste skadorna som kan uppstå vid utövande av idrotter kretsar inte alltid kring hjärnskador eller smällar mot huvudet. Enligt statistik från Svenska Budo och Kampsportsförbundet har än så länge under 2010, 56 allvarligare skador rapporterats till förbundet, vilket i förhållande med de 33 000 utövare innebär en skadebenägenhet på mindre två tiondelar av en procent.

– Kampsporter överlag har i förhållande till antal utövare väldigt låg skadefrekvens, säger Per Lindblom, ortoped på Karolinska Huddinge, till Nyheter24.

Däremot har det inom ridsporten enligt webbtidningen Fokus anmälts över 13 000 skador där den drabbade tvingats uppsöka akut läkarvård. I förhållande till antal utövare innebär det en skaderisk på dryga procenten. Men, det är inte utbredningen av skadorna som är det skrämmande med sport utfört på en hästrygg.

– Ridolyckor blir mer ofta än sällan så otroligt tragiska. Många gånger handlar det om unga tjejer, och det är nästan alltid allvarliga skador. Det är en hemsk syn att ta emot en flicka på tolv år som man vet aldrig mer kommer kunna gå, säger Lindblom.

Kroniska skadorna

Man måste göra en gränsdragning mellan skador som läker och skador som ger kroniska besvär, menar samtliga läkare Nyheter24 varit i kontakt med. Och där råder det ingen diskussion vilka de stora bovarna är.

– När det kommer till korsbandsskador, som ofta ger bestående men, är det utan tvekan fotboll och innebandy som är de farligaste, säger Lindblom.

Dessutom är idrotter som handboll och alpin utförsåkning av den farligare karaktären, men även brottning och andra kampsporter som involverar stor press på leder bör enligt Lindblom nämnas i samma veva.

Däremot menar läkaren att det inte finns mycket som kan slå de tragiska skadorna som ridsporten alstrar.

– Säga vad man vill om korsband och brutna armar. Men att inte kunna känna sina lemmar, inte längre kunna gå eller ha svårigheter att äta finns det, det är genuint sorgligt.

(Samtliga läkare Nyheter24 talat med uppmanar kamsportsutövare att uppsöka läkare även vid mindre smällar.)

Varning för störande bilder.

MMA
/
/
/
/
/
/
/
stats