Tisdag 28 Sep
Stockholm

Så ska vi besegra fransmännen

Kim Ekdahl Du Rietz måste fortsätta leverera om vi ska ha chansen mot fransmännen.
1 av 4
Kim Ekdahl Du Rietz måste fortsätta leverera om vi ska ha chansen mot fransmännen. Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Publiken måste bidra med sin del av insatsen om vi ska ha en chans mot ett av världens bästa lag.
2 av 4
Publiken måste bidra med sin del av insatsen om vi ska ha en chans mot ett av världens bästa lag. Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Försvarsspelet blir nyckeln i matchen mot fransmännen.
3 av 4
Försvarsspelet blir nyckeln i matchen mot fransmännen. Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Doder måste även han leverera.
4 av 4
Doder måste även han leverera. Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX

Under fredagskvällen spelas en av de viktigare matcherna på svensk mark på flera år. Sverige står inför en riktig prövning när vi möter Frankrike i semifinalen årets VM i handboll.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Sveriges väg till semifinalen

Sverige inledde handbolls-VM på bästa möjliga sätt efter en enkel seger mot nederlagstippade Chile. Efter det följde en nervös vinst över de snabba sydkoreanerna.

Sedan kom den stora brakförlusten. Argentina besegrade ett håglöst Sverige med siffrorna 26-22 och den stora drömmen om medalj på hemmaplan såg ut att rinna ut i sanden.

Sverige var piskade att vinna mot Polen, vilket vi även gjorde efter en makalös insats från försvaret.

Efter avancemanget till andra gruppspelet stod svenskarna för två gedigna insatser, där bland annat Johan Sjöstrand fullständigt stängde igen mot tuffa Kroatien. En match som innebar att vi hade kvalificerat oss för semifinal.

Förlusten mot Danmark var av formell betydelse med undantag att vi nu ställs mot kanske turneringens bästa lag, Frankrike. Och nu är det inte mycket som talar för värdnationen, men större mirakel har skett.

MALMÖ. I en idrott som definieras av målkalas blir det alltid försvarsspelet som blir den avgörande faktorn. Sverige tar under fredagskvällen upp kampen om en finalplats. Den här gången mot de regerande världsmästarna Frankrike.

Tobias Karlsson, Sveriges lagkapten och försvarsspecialist har under turneringens gång varit en vägg på sexmeterslinjen. Johan Sjöstrand har varit en klippa på mållinjen och många gånger under VM-slutspelet räddat det svenska landslaget. Men mot fransmännen måste de viktigaste spelarna, stå för än mer magiska insatser.

Frankrike var innan turneringen de stora favoriterna till ett andra raka VM-guld. Under de matcher som spelats har fransmännen imponerat än mer. Bland annat genom segrar över storlag som Tyskland och Spanien har världens bästa lag, bevisat att de även är bäst när det gäller.

Svenskarna måste som sagt spela ett tätt och kompakt försvarspel. Samtidigt ska spelare som Jonas Larholm och Kim Ekdahl du Rietz stå för snabba omställningar.

Utöver de faktorerna behöver Oscar Carlén och Dalibor Doder se till att vi får långa anfall och är noga med att värdera lägena. "Anfall kan vara bästa försvar", bör vara devisen vi ska gå efter. Alternativt jagar vi fram klyschor som "motivation slår alltid klass" eller så kan vi hoppas på att oavsett hur stora favoriter Frankrike än är så är "bollen alltid rund".

Om vi skulle gå och besegra fransmännen skulle det vara en skräll modell större, men samtidigt långt i från en omöjlighet. Och frågan är om Svenska Dagbladet inte skulle kunna dela ut det stora Bragdguldet redan nu, om svenskarna skulle slå Frankrike och sedan spela hem VM-guldet i en final mot antingen Spanien eller Danmark.

Vad vi åtminstone kan hoppas på är att den svenska publiken sluter upp, att vi åtminstone får 60 minuter av nervkittlande fest och att Sverige går segrande ur en av de största matcherna som spelats på svensk mark de senaste åren.

Rapport om Oscar Carléns vara eller icke vara i matchen mot Frankrike.

Kommentera
Kopiera länk
Dela