Ingen vila efter EM-guldet

- 02/02/2011, 19:44 -
1 av 2

privat

2 av 2

privat

Ida Hansson vann just EM-guld i brasiliansk jujutsu men tänker redan på nästa tävling.

Den största bedriften under EM i brasiliansk jujutsu stod Ida Hansson för.

I Lissabon i helgen tog 26-åringen Hansson guld i kategorin för brun och svartbälten. Detta trots att hon ännu inte fått sitt svarta bälte.

- Det känns helt fantastiskt att vinna guldet, Det kom en glädjetår eller två när domaren lyfte min hand efter matchen, säger Hansson till Kampsport24.

Förra året tävlade Hansson för första gången på EM som brunbälte, då blev det silver den öppna klassen och brons i hennes egen viktklass.

Årets guld var hennes andra i en internationell tävling som brunbälte. Förra året tog Hansson guld i Rio Open men hon säger att EM-guldet känns större.

Tackar klubben

Hansson bor och tränar i Köpenhamn och bakom framgången finns en lång satsning säger hon. De har tränat två pass om dagen med en brasiliansk tränare och hela 14 stycken från klubben ställde upp på EM.

- Jag har fått väldigt mycket hjälp både av min tränare Shimon Mochizuki och Helder Medeiros från Brasilien. Det är viktigt att ha en tränare som följer med i utvecklingen av gamet. Sporten är ständigt växande och om man inte försöker att hålla sig uppdaterad, så hamnar man efter. Jag vill helst inte hamna i situationer på tävlingarna som jag inte känner igen från träningen, säger hon.

Trots framgången känner sig Hansson långt från fullärd. Enligt henne handlar det mesta om taktik i den högsta bältesklassen.

- Det handlar mycket om att lura in motståndaren i ditt game och hålla dig borta från det som hon är bra på. Det är inte alltid den som har bäst teknik som vinner utan den som lägger den bästa gameplanen, säger hon.

Paus från studierna

Hansson bor i Köpenhamn sen över fyra där hon läser till läkare. Den här terminen har hon valt att ta ett uppehåll från studierna för att satsa på sporten.

Redan om ett par veckor tävlar Hansson igen då det är dags för kvalet till World Pro. Tävlingen går i Polen och tar hon sig vidare väntar en finaltävling i Abu Dhabi med stora prissummor. Dessutom ska hon tävla i kvalet till ADCC samt åka till Brasilien för förberedelser inför sommarens Mundials.

Som tur är har Hansson en klubb som stöttar henne.

- Man står själv inne på mattan, men man är aldrig ensam. Hela teamet står bakom och stöttar och det är det jag gillar med BJJ. Det är en individuell sport, men utan din klubb är du ingenting, avslutar hon med.