BoxningsSM
Boxnings SM i Sundsvall - Foto: Bildbyrån

Boxnings SM i Sundsvall

Teddy Stenmark från Kort om boxning summerar och reflekterar över finalerna från SM i boxning.


Kort om boxning

Följ händelserna i boxningens värld både nationellt och internationellt på Kort om boxning, en del av Kampsport24.

I en tilltalande finalmatch i 57 kg mellan Helena Enwall och Fadma Ali vann den senare men Enwall är en boxartyp som jag gillar. Hon har tät hög gard, stark och slagvillig. Fadma Ali är tekniskt skicklig och har väl störst internationell potential men stor eloge till Enwall, en tjej att hålla utkik efter framöver.

Lättviktsfinalen damer var även den en spännande fight på pappret. Höllvikens unge UEM-mästare Patricia Berghult mot BK Örnens hårding och mer fysiskt utvecklade Helena Falk. Berghult var inte tillräckligt stark för att kunna ge stockholmaren en kamp om segern hela vägen. Styrkan avgjorde och Falk vann på poäng. Verkligen hög standard, fin boxning, hög fart och bra teknisk boxning.

Fighten mellan Armine Sinabian och Höllvikens flerfaldige VM-medaljör Klara Svensson erbjöd god underhållning. Jämnt var det länge, det stod 3-3 inför den avslutande ronden. En rond som Stenhagens Sinabian plockade hem på mer aktiv boxning. Hon vann med 4-3 och tog därmed en väldigt fin skalp.

Finalmatchen i herrarnas 69 kg mellan lätt överviktige (för klassen under) Skarpnäck BK:s Anthony Yigit och Narvas ordinarie Sverige-etta i klassen Leon Chartoi från Narva blev som väntat en het kamp. Explosivitet, hårda slagväxlingar och snygga serier från båda två matchen igenom. Chartoi hade en fördel av att vara lite tyngre och det märktes tydligt. Yigit var dock bättre än vad resultatet visade (11-4).

Finalen i herrarnas mellanvikt var oerhört intressant på pappret, 16-årige kometen Hampus Henriksson från Höllvikens BK mot BK Ringens Sander Lauritsen. Det blev en jämn taktisk historia som den äldre och mer erfarne Jönköpngsboxaren plockade hem med poängsiffrorna 9-4.  Stor eloge dock till Hampus som tog sig till finalen i imponerande stil.

Det blev drömfinal i lätt tungvikt mellan hemmaboxaren och fd olympiern och WSB-boxaren Kennedy Katende och Djurgårdens flerfaldige mästare och landslagsman Babacar Kamara. Något SM-tecken blev det inte heller denna gång för norrlänningen då Kamara var alldeles för stark och stabil. Högt tempo med många fantastiskt fina slagväxlingar blev det. Stockholmsboxaren vann de flesta av dem men Kennedy fick till en fin slutforcering i sista ronden. Kamara var dock med på noterna även då och segrade välförtjänt.

Uppsalas Demba Dumbuya bjöds inte på någon större utmaning i Winning BC:s Sven Fornling i 91 kilosfinalen och vann tämligen enkelt på poäng (13-2).

Modo Sallah från Djurgårdens IF var givetvis skyhög favorit när han ställdes mot Winning BC:s Adrian Granat i tyngsta klassen. Han infriade även förväntningarna och vann över Granat på en blixtrande knockout i första ronden. Skåningen sänktes med en klockren vänsterkrok och så var SM-guldet i hamn för Sallah.

/
SM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Nästa artikel
Katende vann i WSB
Senaste nytt

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

Publikfest i Partille – men Sävehof utan chans

Sävehof var chanslöst i den första kvartsfinalen mot landslagsstjärnan Jim Gottfridsson och hans kompisar i Flensburg-Handewitt. Den tyska storklubben vann med 41–30 och lär knappast gå bort sig i returen i nästa vecka.

Ytterligare 1,5 miljarder till gymnastikläkarens offer

1 timme sedan
FBI:s misslyckande gör att den amerikanska staten nu får betala motsvarande 1,5 miljarder kronor sammanlagt till ett hundratal offer för gymnastikläkaren Larry Nassars övergrepp.

Ryska fäktare nobbar OS-kval

3 timmar sedan
Det blir inga ryska fäktare i OS i Paris. Ryssarna bojkottar kvalen till OS.

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

3 timmar sedan
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

idag 14:58
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.