Söndag 18 Apr
Stockholm

Lance Armstrong pensionerar sig - för gott

Kampen mot cancern går vidare för Lance Armstrong.
Kampen mot cancern går vidare för Lance Armstrong. Foto: Thao Nguyen

Cykelsportens överlägset största ikon, Lance Armstrong, har meddelat att han pensionerar sig för andra gången. Den av dopingrykten intensivt jagade amerikanen säger sig vilja fokusera på andra saker i sitt liv, bland annat sin familj och kampen mot cancer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Armstrong via sin twitter

"Tack för alla meddelande angående pensionering nummer två. Och tack för allt stöd de senaste 2,5 åren. Nu framåt!"

TEXAS. Cykelsportens absolut största ikon, Lance Armstrong, har meddelat att han tänker pensionera sig från cyklingen ännu en gång. Efter en makalös karriär, med sju raka Tour de France, slutade amerikanen med cykling för första gången år 2006.

Tre år senare, år 2009,  gjorde han dock comeback för att dels återuppliva sin framgångsrika karriär och dels ta sitt arbete med att stötta cancerbekämpning till en ny nivå.

Lance Armstrong drabbades själv av cancer år 1996. Det som från början var testikelcancer spred sig till både hans lungor och hjärna.

Efter olika behandlingar, bland annat en operation där han fick den ena tesikeln borttagen, gjorde amerikanen comeback på proffsscenen år 1998. Ett år senare vann han Tour de France för första gången.

De kommande sex åren plockade han hem samma titel varje år och blev sedan historisk som den ende som vunnit sju raka Tour de France.

Kampen mot cancern fortlöpte

Efter att själv besegrat cancern engagerade sig Armstrong i kampen mot cancer. Han startade bland annat "Lance Armstrong Foundation", vars mål är att samla in pengar för att bekämpa cancer.

Fram till nu har han samlat in nästan 400 miljoner dollar.

I två självbiografier har Armstrong berättat om sin karriär och sitt arbete mot cancern. It's Not About the Bike - My Journey Back to Life och Every Second Counts.

Vill ha tid för annat

Lance Armstrong har alltså nu för andra gången tagit beslutet att sluta med proffscyklingen.

- I dag meddelar jag min pensionering från proffessionell cykling, för att tillägna mig helt åt min familj, till kampen mot cancer och till att leda stiftelsen jag grundade innan jag vann min första Tour de France, meddelade Lance Armstrong via ett uttalande enligt Skysports.

- Jag kan inte säga att jag ångrar mig. Det har varit en fantastisk resa. Jag trodde verkligen att jag skulle vinna ytterligare en Tour.

Lance Armstrong har aldrig testats positivt för att ha tagit förbjudna preparat, men är en av de som jagats intensivast på touren. Ryktet säger dock att amerikanen visst använt sig av dopning.

Han skuggas fortfarande av en federal utredning från förra året, som blev aktuell efter att Armstrongs tidigare lagkamrat Floyd Landis anklagat amerikanen för att både använt dopning och lärt ut hur man klarar sig undan att åka fast i dopningtester.

- Jag vet vad jag vet. Jag vet vad jag gör och jag vet vad jag gjorde. Det kommer inte att förändras, kommenterade Armstrong.

Minnesvärda ögonblick i karriären

Kommentera
Kopiera länk
Dela