Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är förslaget som kan rädda fotbollssverige

Alliansen har föreslagit en skatteförändring som kan innebära radikala konsekvenser för elitklubbarnas ekonomier.
1 av 1

Alliansen har föreslagit en skatteförändring som kan innebära radikala konsekvenser för elitklubbarnas ekonomier.

Bertil Ericson / SCANPIX

Sport | 12/04/2011 15:07

Lars Lagerbäck, Lars-Åke Lagrell och nästan samtliga klubbar anslutna till SEF samt Hockeyligan har längtat efter detta förslag. Den nya "expertskatten" kan underlätta konkurrenssituationen för svensk elitidrott.

STOCKHOLM. Ett förslag som alliansen lagt fram ska göra det lättare för svenska sportklubbar att värva spelare från utlandet.

Förslaget gör gällande att bland annat forskare och bland ledande befattningshavare ska få tillhandahålla dessa skattelättnader. Men även idrottsmän.

Och baserat på spelarnas inkomst kan de klassas som "experter", vilket sedermera även leder till betydligt lägre beskattningsgrad.

Förslaget välkomnas, föga oväntat, av Riksidrottsförbundet.

– Vi välkomnar det absolut. Sverige har ju haft lite sämre förutsättningar på det området än våra grannländer och det här skulle ge bättre möjlighet att konkurrera, säger Riksidrottsförbundets ordföranden Karin Mattsson Weijber till Svenska Dagbladet.

Den tidigare väldiskuterade artistskatten av förändras den 1 januari 2010. Tidigare kunde fotbollsspelare spela för en allsvensk klubb under ett halvår och bara skatta 15 procent. Efter att den försvann har de olika elitföreningarna sökt efter alternativ.

Något som nu alltså lagts fram på bordet.

Att det sedan finns vissa premisser som kan tydas som något underliga vill är inget som omnämns.

Den nya "expertskatten" slår in först när en av dessa så kallade "experter" har en inkomst på minst 85 600 kronor. De får enligt det nya förslaget slippa beskattning på 25 procent av inkomsten.