Första dopningsfallet skakar förbundet

- 20/04/2011, 19:19 -

POLISEN/Scanpix

Ett dopningsfall i en sport som tillhör Svenska Budo & Kampsportsförbundet har nu upptäckts.

Hittills har Svenska Budo & Kampsportsförbundet varit förskonade från dopningsfall. Men nu har en utövare av en idrott knuten till förbundet fastnat i en kontroll.

– Vi har fått besked från Riksidrottsförbundets antidopninggrupp. Fallet kommer att kungöras i deras offentliga organ Svensk Idrott, säger Jonathan Broberg, informatör på Svenska Budo & Kampsportsförbundet, till Kampsport24.

Tidigare har det hittats två fall av dopning i sporter som inte längre administreras av förbundet.

– Det är naturligtvis beklagligt att vi har fått vårt första dopningfall, sannolikt är det inte heller det sista. Hittills är vår erfarenhet att doping inte har fått fäste bland våra idrottare. Vi har varit förskonade från detta, säger Broberg om avslöjandet.

Något som uppmärksammats av Riksidrottsförbundet på sistone är innehållet i kosttillskott. Ofta är kontrollerna bristfälliga och de kan till och med innehålla dopningklassade ämnen.

– Vi är rädda för att våra idrottare i viss mån kan vilseledas av kosttillskott. Det är vi oroade för och det jobbar vi intensivt för att komma till rätta med, säger Broberg om det.

Svenska Budo & Kampsportsförbundet firade 50 år förra året och 22 sporter tillhör förbundet.

Kampsport24 återkommer med mer information om dopningsfallet.