Fredag 14 Maj
Stockholm

EM-brons till Marcus Nyman

För andra året i rad slutade det med pallplats på EM för judokan Marcus Nyman. I år fick han nöja sig med bronset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
MARCUS NYMAN

Ålder: 20 år

Vikt: 90 kilo

Bor: Stockholm

Meriter: EM-guld 2010 som första svensk någonsin. EM-brons 2011. Guld i en Grand Prix som första svensk i Düsseldorf 2011. Två Grand Prix-brons och fyra SM-guld.

Som regerande mästare inledde Marcus Nyman Europamästerskapet i judo i Istanbul.

Med lite mer tur hade det också kunnat bli en repris från förra året men den här gången slutade det med en bronsmedalj.

Efter två imponerande segrar mot tidigare mästare i form av spanjoren David Alarza och ukrainaren Valentyn Grekov ställdes 20-åringen från Stockholm nämligen mot Varlam Liparteliani från Georgien i kvartsfinalen.

De båda möttes i förra årets final och då segrade Nyman men i år var det 21-åringen Liparteliani som tog hem segern efter en omväxlande match.

Det var dock på håret då Nymans vilda forcering i slutsekunderna höll på att ge honom segern.

Liparteliani gick då vidare till semifinal medan Nyman fick ladda om för återkvalet.

Där kunde ingen stå emot svensken och efter att ha slagit en turk på dryga minuten var det bronsmatch mot Robert Krawczyk. Även där avgjorde svensken på en dryg minut och bronset var bärgat.

Guldet gick sedan till greken Ilias Iliadis som finalslog ryssen Kiril Denisov. På den andra bronsplatsen kom Liparteliani.

– Det är absolut inte en besvikelse utan på denna nivå är så är det riktigt bra om man kan ta medaljer regelbundet. Han gör sin andra säsong som senior och har nu två EM medaljer, det är det inte många som har klart av. Dessutom så var han yngst på prispallen i år igen, säger landslagscoachen Robert Eriksson om bronset.

Enligt Eriksson var dock domarnas beslut i kvartsfinalen under all kritik.

– Jag tycker han fick oförtjänta varningar. Samt poängen han blev kastad på var med en otillåten teknik då georgiern direkt attackerade mot benen, vilket man skall bli diskad för. Sedan kastade Marcus utan att få utdelning i slutet och i den sista sekvensen när han kastade wazari så hade han även fasthållning. Men domaren var för långsam och matchtiden tog slut, säger han.

Nyman är sedan tidigare ensam svensk om att vinna EM-guld. Nu är han också den första svenska herren som vunnit två EM-medaljer

Kommentera
Kopiera länk
Dela