Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mästerskapen du inte får missa i sommar

- 16/05/2011, 22:10 -
Kan Jack Wilshere, som redan representerat det engelska A-landslaget, gå in och dominera i U21-EM?
1 av 4

Kan Jack Wilshere, som redan representerat det engelska A-landslaget, gå in och dominera i U21-EM?

Tom Hevezi / AP

Vem av Leo Messi och Dani Alves får jubla högst i sommarens Copa America?
2 av 4

Vem av Leo Messi och Dani Alves får jubla högst i sommarens Copa America?

Paul White / AP

Okej, Usain Bolt är inte snabbare än en Ferrari – än.
3 av 4

Okej, Usain Bolt är inte snabbare än en Ferrari – än.

AP

Förra året blev det respass mot Rafael Nadal i kvartsfinalen för Robin Söderling. Kan han gå längre i år?
4 av 4

Förra året blev det respass mot Rafael Nadal i kvartsfinalen för Robin Söderling. Kan han gå längre i år?

Jon Super / AP

Inget fotbolls-VM i år men under sommaren finns ändå tre mästerskap att se fram emot.

Fotbolls-VM i Sydafrika satte sin prägel på sommaren 2010 och det finns självklart inget som når upp till den nivån under 2011.

Det betyder för den skull inte att sommaren blir händelslös. Vi tar en närmare titt på de tre roligaste mästerskapen att hålla ett öga på i sommar.

Copa America 14/6-3/7 (Argentina)

Vad har stjärnor som Messi, Pato och Higuain gemensamt? Jo, de lär alla vara med när det i sommar ska avgöras vilka som har det bästa fotbollslandslaget i Sydamerika. Gissa om mesta mästarna Argentina vill ha revansch på hemmaplan efter 0-3-förlusten i finalen mot Brasilien 2007.

Förutom de sydamerikanska lagen är även Mexiko och Japan inbjudna till årets turnering. Det såg länge ut som att de sistnämnda skulle lämna återbud efter jordbävningskatastrofen i hemlandet men till slut bestämde sig det japanska förbundet för att delta.

Ska VM-fyran Uruguay rå på Brasilien och Argentina? Det lär vara de tre lagen det handlar om, med Mexiko och Chile som outsiders.

U21-EM 11/6-25/6 (Danmark)

Medan nutidens stjärnor gör upp i Argentina åker den europeiska fotbollens framtid till Danmark. Tyvärr är inte Sverige med denna gång men värdlandet har fått en drömlottning och ska kunna gå vidare från gruppen med motståndare som Island, Schweiz och Vitryssland.

Storlagen England och Spanien bör komma etta och tvåa i den andra gruppen, framför Tjeckien och Ukraina.

Spelare att hålla ett extra öga på är Englands Arsenalmittfältare Jack Wilshere, Spanien och Real Madrids superlöfte Sergio Canales, hemmanationens Christian Eriksen (till vardags i holländska mästarna Ajax) och Hoffenheims islänning Gylfi Sigurdsson.

Friidrotts-VM 27/8-4/9 (Daegu, Sydkorea)

Det har återigen blivit dags för VM i friidrott och även om det inte ser ut att bli några vidare svenska framgångar finns det mycket att se fram emot.

Redan på den andra tävlingsdagen är det final i herrarnas 100 meter och frågan är om Usain Bolt bryter ljudvallen och slår sitt egna världsrekord. Den 3 september tar han förmodligen guld även på 200 metersdistansen.

Andra frågor som mästerskapet kan ge svar på är huruvida kinesiske Liu Xiang ska ta tillbaka tronen på 110 meter häck, om sydafrikanske Caster Semenya är tillräckligt mycket kvinna för att slippa bli ifrågasatt och om Susanna Kallur ens kan ställa upp efter alla skador.