Tisdag 7 Dec
Stockholm

VIDEO: Dopningsanklagelserna bekräftade - är sagan över för Lance Armstrongs del?

George Hincapie berättade allt för en domstol.
1 av 3
George Hincapie berättade allt för en domstol. Foto: FRANCK PREVEL/SCANPIX
Taylor Hamilton bekräftade att Lance Armstrong dopade sig.
2 av 3
Taylor Hamilton bekräftade att Lance Armstrong dopade sig. Foto: STEPHEN MORTON/SCANPIX
Lance Armstrongs rykte har nu förstörts ytterligare efter att tidigare lagkamraten berättat allt som hände bakom scenerna.
3 av 3
Lance Armstrongs rykte har nu förstörts ytterligare efter att tidigare lagkamraten berättat allt som hände bakom scenerna. Foto: BERNARD PAPON/SCANPIX

Lance Armstrongs rykte har nu fått sig en enorm törn. Tidigare lagkamraten och vännen berättar om drogerna i kylen och testostronet som flödade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Dementierna:

Lance Armstrong, en av cyklingvärldens största, har alltså blivit anklagad för dopning.

Men när CBS försökte nå legendaren vägrade han prata med den amerikanska tevekanalen och skickade i samma veva en dementi och motanklagelser mot de som berättade allt för journalisterna.

"De som talar ut är motiverade av girighet och mediekåthet.", skrev Armstrongs representativa till CBS som fortsatte:

"Utgångsdatumet för hela den här sopan gick för väldigt länge sen".

Under en längre tid har rykten och anklagelser riktats mot en av cyklingvärldens mest hyllade, uppskattade och kanske bäste utövare genom tiderna. Och nu har sopan kommit på tapeten igen.

Som alla vet drabbades Lance Armstrong av testikelcancer i unga år, en sjukdom han överkom och sedan fullständigt återhämtade sig i från.

Bara några år senare inleddes så en av de största bedrifterna i idrottsvärldens historia. Och till slut hade Armstrong vunnit sju raka Tour de France och tagit världen med storm.

Men längs med hela den makalösa sagan cirkulerade alltså rykten om att cyklisten inte var helt rent. Att han inte riktigt spelade helt enligt reglerna. Och nu har alltså "the shit hit the fan".

Taylor Hamilton, Lance Armstrongs, tidigare lagkamrat, berättade för CBS:s "60 Minutes" att den sjufaldige mästaren inte bara tog preparat som EPO utan även testosteron och ska även ha utfört blodtransfusioner.

– Jag såg att han hade preparaten i sin kyl och dessutom såg jag honom injicera medlen flera gånger, säger den forne lagkamraten och fortsätter:

– Han gjorde det precis som alla vi andra.

Men inte nog med det. Enligt Hamilton ska Armstrong även pressat sina lagkamrater att ta de illegala dopningsmedlen, och även skickat preparat till sina kollegor.

Och det är inte bara Taylor Hamilton som kommit ut och bekräftat uppgifterna. Ytterligare en lagkamrat från US Postal Team, George Hincapie, har kommit ut med uppgifterna om att cykellegendaren tagit olagliga preparat. I ett vittnesmål inför en federal domstol i USA berättade den tidigare vännen om allt vad som försiggick bakom scenerna.

Frågan är nu om sporten i sig kommer att överleva skandalerna. Skandaler som länge höljt idrotten i en dimma av skepticism och misstanke. Och när även den största av dem alla är på väg att falla, är det inte mycket som talar för att den någonsin reser sig igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela