Glenn Hysén, kungen av klyschorna, har olyckligtvis fått lägga mikrofonen på hyllan. Ack så vi saknar de sporadiska övertrampen av det svenska språket.
Glenn Hysén, kungen av klyschorna, har olyckligtvis fått lägga mikrofonen på hyllan. Ack så vi saknar de sporadiska övertrampen av det svenska språket. - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Lista: Sportklyschorna vi alla kan leva utan

Sportjournalistiken dryper av överanvända klyschor och mängder av floskler. Nu listar Nyheter24 fem av de värsta övertrampen.


Bubblare:

"Man måste hitta ytan mellan backlinjen och mittfältet".

"Det är inte bra att släppa in ett mål direkt i inledning av andra halvlek".

"Vi siktar på seger".

"Man ska aldrig underskatta sina motståndare".

Få samhällsfenomen är så proppfulla med obeskrivbara övergrepp av det svenska språket så som sportvärlden är. Vare sig det är frågan "hur känns det" eller kommentaren "jag bryr mig inte om jag gör mål, så länge laget vinner" får det att vända sig i magen på miljontals svenskar varje dag.

Men vilka av klyschorna är egentligen de värsta? Vilka är meningarna med fullständigt meningslösa ordföljder skulle vi klara oss bättre utan att sondmatas dem dagligen? Nyheter24 slänger sig ut i träsket med förhoppningen om att lyckas. Men en sådan här svår fråga får aldrig riktigt det rätta svaret, så enkelt är det.

5. "Bollen är rund".

Nej, en boll kan aldrig under några som helst omständigheter vara rund. För även om man förutsätter att vi lever i ett två-dimensionellt universum är den definitivt aldrig rund. Därför att relationen mellan en cirkels diameter och dess omkrets resulterar i ett irrationellt tal och kan således aldrig skapa en perfekt "rundhet". Att en fotboll dessutom är en sfär verkar många ha förträngt efter alla år med Glenn Hysén i kommentatorsboxen.

Men klyschan i meningen antyder egentligen att vad som helst kan ske på en fotbollsplan. Att vilket lag som helst kan vinna en match bara genom att ställa ut skorna.

Och vi vet alla att så inte alls är fallet.

FC Barcelona kommer mer eller mindre alltid besegra Nyheter24 i fotboll, på precis samma sätt som Hammarby alltid kommer att vinna över Bajen Fans.

Så enkelt är det, och så kommer det alltid att förbli. Men likt förbannat insisterar människor att "bollen är rund". Vi ber er uppriktigt att ni återgår till matematikböckerna, gör om gör rätt och lägger talet 3,1415926536 på minnet.

4. "Ingen rök utan eld".

När Silly Season är på ingång kommer inflationen av sportrelaterade artiklar som hävdar att uttrycket "ingen rök utan eld" är något som ska ses som en sanning.

Men, det är inget annat än en fet jävla lögn.

Jag presenterar - kolsyrad is, gejsrar, kokande vatten, hårspray, José Mourinhos pannlob och tårgas. Samtliga avger rök utan eld.

Med andra ord kan det alltså ploppa upp en hel drös med rykten under sommaren som en tidning bara skriver för sakens skull eller för att generera mer pengar. Ingen rök utan eld alltså.

3. "Det är små marginaler som avgör".

När ett lag besegrar ett gäng motståndare är det aldrig små marginaler som avgör. Aldrig!

Det är en hel drös med marginaler som avgör, och storleken på dem kan variera rätt kraftigt.

För låt oss säga att Hércules vinner över FC Barcelona på Camp Nou, då var de helt enkelt det bättre laget under den dagen. Själva hjärtat av det som ska genomföras på en fotbollsplan är ju att få bollen över motståndarnas mållinje fler gånger än vad de lyckades med mot ditt eget lag.

Således är det antingen en match som avgörs på några få sekunder med små marginaler i spel eller genom 90 minuter av kamp - och om det då är så att små marginaler avgör kan vi helt enkelt skippa att killarna springer runt i en och en halv timme och i stället kasta oss direkt in i ett straffavgörande.

2. "Snettinnåtbakåt".

Nej, nej, nej, absolut inte! Helt enkelt - helt fel. För att få tillstånd att ropa ut en sådan kommentar i direktsänd teve måste man vara väl införstådd i jordens alla väderstreck. På Råsunda framför Norra Stå ska samma kommentar (om logiken ska följas) skrikas enligt följande mönster.

"Kenny Pavey kommer springandes ner mot kortlinjen, han vänder upp och slår en briljant passning i 35 graders vinkel mot sydväst i riktning mot den 60:e bredgraden, följden blir dock att Mohamed Bangura skjuter bollen alldeles för mycket mot nordost och således dör chansen ut i en inspark i söderriktning."

Komplett värdelöst. En passning går mot straffområdespunkten, eller halvmånen, eller till en medspelare. Men den går inte "snettinnåtbakåt".

1. "Ingenting är omöjligt".

Ett löjligt uttryck som fick sig ett namn genom Muhammed Ali. Inget ont menat gentemot honom men det finns, trots allt, en jävla massa saker som är omöjliga.

Bland annat kan man aldrig veta exakt hur snabbt en elektron rör sig och samtidigt veta precis var den befinner sig runt en atom. Dessutom är det omöjligt att veta om katten lever eller ej i Erwin Schrödingers tankenöt. Och om du är uppbyggd av materia kan du aldrig uppnå ljusets hastighet, det är liksom lönlöst att ens försöka.

Så när ett lag ligger under med ett mål och det återstår 96 sekunder av matchen - och kommentatorn av någon anledning droppar "ingenting är omöjligt", kom då ihåg att det är FULLSTÄNDIGT omöjligt att göra en kvadrat av en cirkel och att Euklides fyra första postulat inte kan härleda det femte.

Men det är förmodligen ingenting en snubbe, som skriker "mååååååål" i över en halvtimme efter att Ole Gunnar Solskjaer tryckt in Manchester Uniteds andra mål inom loppet 96 sekunder, reflekterar så särskilt mycket över.

/
Pi
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!