Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

British Open är igång - är tronskiftet här?

- 06/07/2011, 09:23 -
Hemmafansen sätter hoppet på Luke Donald och Lee Westwood.
1 av 4

Hemmafansen sätter hoppet på Luke Donald och Lee Westwood.

Eric Gay/SCANPIX

Tiger Woods och Rory McIlroy - den gamle och den unge.
2 av 4

Tiger Woods och Rory McIlroy - den gamle och den unge.

Mark J. Terrill/SCANPIX

Främste utmanare är bland annat Phil Mickelson.
3 av 4

Främste utmanare är bland annat Phil Mickelson.

Mike Groll/SCANPIX

Rory har chillat sen segern på The Congressional.
4 av 4

Rory har chillat sen segern på The Congressional.

Steve Parsons/SCANPIX

Golfvärlden har länge plaskat runt i ett hav otrohetsvågor, men till helgen kan den nye superhjälten stiga upp på tronen.

Nick Faldo beskrev en gång i tiden känslan att spela British Open på ett väldigt talande sätt:

– När det är vindstilla är det relativt lätt, men när det blåser väljer till och med måsarna att gå.

The Open, som den i folkmun kallas, är världens största golfturnering, framför allt på den här sidan Atlanten. Den spelades för första gången 1860, på en leråker vid namn Prestwik, då var det fem spelare som gjorde upp om ett rött läderbälte.

Prestigen

Den magiska känslan som omger "The Open" går nästan att ta på genom teverutan. Vinden som forsar kubikkilometer över de böljande kullarna, den höga ruffen som viker sig för orkanerna och spelarna som hackar runt på några av de mest klassiska banorna på den här sidan 1900-talet. Och när väl Rory McIlroy peggar upp för att slå ut på Royal St. Georges kommer golfvärlden hålla andan.

Får han till en seger i England, så kan vi på fullaste allvar påbörja en efterlängtad diskussion. Kan nordirländaren ta över superhjältekappan som sprängdes upp i ett hav av sexorgier och strippor? Är Rory McIlroy den nye Tiger Woods?

Den unge och den gamle

Nordirländaren vann som bekant US Open i mästerlig stil och de amerikanska kommentatorerna fick då spader över den långslående 22-åringen.

I en sport som vandrat runt i ett mentalt otrohetstöcken och i total avsaknad av en global storstjärna sen Woods bestämde sig för att köra in i ett träd - är det därför välbehövligt för de amerikanska moralkakorna till kommentatorer att omfamna McIlroy så hårt. Och vinner han på Royal St. Georges, då kan moderatbandy-världen äntligen börja blicka framåt i stället för att vända bort blicken i skam.

Men McIlroy har ett startfält av yppersta rang att tampas med. Phil Mickelson kommer att göra vad han kan för att vinna sin första British Open. Hemmalirarna tillika toppduon på världsrankingen Luke Donald och Lee Westwood hoppas kunna bli den förste engelske liraren att vinna sen Nick Faldos glansdagar.

Den ende som egentligen saknas är nämnde Tiger Woods som uteblir på grund av en knäskada.

Trots det kommer pressen kommer att vara olidlig för McIlroy. En press som slukat mängder med stora spelare genom åren - däribland vår egen Jesper Parnevik. Men som en enorm golfpersonlighet en gång sa när han - i ledarboll - harvade runt bland halvmeter högt gräs och 20 sekunder-meter starka vindbyar:

– Pressen märkte jag aldrig av till dess att jag blev nykter, nu är jag konstant stressad, sa då John Daly.