Sven Nylander har pratat ut.
1 av 2
Sven Nylander har pratat ut. - Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
"Det var bra att jag åkte dit."
2 av 2
"Det var bra att jag åkte dit." - Foto: Rickard Nilsson/BILDBYRÅN

Nylander talar ut: "Razzian förändrade mitt liv"

Sven Nylander bryter tystnaden. Nu talar han ut om den stora knarkskandalen 2006.


Fakta

Sven Nylander är en av Sveriges största friidrottshjältar. Han innehar bland annat det nordiska rekordet på 400 meter häck, 47,98 sekunder.

Men trots att han var så stor, och att han vann så pass många SM-guld, skulle han komma att få smeknamnet "evige fyra". Detta eftersom han vid flera tillfällen var nära, men aldrig lyckades knipa varken någon OS- eller VM-medalj.

Meriter:

Guld 1979 110 meter häck

Guld 1983 110 meter häck

Guld 1982 400 meter häck

Guld 1987 400 meter häck

Guld 1990 400 meter häck

Guld 1992 400 meter häck

Polisrazzian mot nattklubben i Göteborg för fem år sedan förändrade Sven Nylanders liv. I dag pratade den svenske friidrottaren ut för första gången om den stora knarkskandalen.

- Det var bra att jag åkte dit, jag behövde vakna upp, säger han i radioprogrammet Sommar i P1, som i fem långa år har vägrat prata om händelsen.

Det var i samband med friidrotts-EM 2006 som polisen gjorde ett stort tillslag mot en nattklubb i Göteborg - ett tillslag som startade en av de största drogskandalerna i svensk idrottshistoria.

Friidrottsprofilerna Patrik Lövgren, Patrik Sjöberg och Nylander, som erkände att han först kom i kontakt med knark som 21-åring när han studerade i college i USA, plockdes upp. En upplevelse Nylander aldrig kommer glömma.

– Chocken som slår till är som en råsop i magen. Det känns overkligt, berättar han.

Samtliga testades positivt för kokain. Men trots det valde Nylander ändå att neka till brott, innan han bara dagarna senare knäcktes av trycket och erkände att hade snortat två linor.

Han gjorde det för att köpa tid, menar han.

– Efter många turer erkänner jag att jag tagit kokain 6-8 gånger. Jag slipper rättegång men får ett strafföreläggande. De där dygnen var de tuffaste och smärtsammaste i mitt liv, säger han.

Hur många gånger han har snortat kokain vet han inte. Men han var ändå noga med att aldrig knarka när han idrottade.

– Jag vet inte hur många gånger jag tog kokain men det spelar ingen roll i dag, nu har jag slutat vara dum mot mig själv. Jag tog aldrig kokain när jag tränade eller tävlade, jag tog det bara på fyllan, konstaterar han.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!