Det ni inte får missa till helgen

- 08/07/2011, 13:12 -
Lennart Ekdahl stod för en av sina sämre insatser i karriären när han höll hov i Almedalen.

Lennart Ekdahl stod för en av sina sämre insatser i karriären när han höll hov i Almedalen.

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

Nyheter24 ger er helgens stora sporttips. Här är det ni inte får missa.

Jag vet inte riktigt hur många som såg onsdagens polska riksdag i Almedalen. Men efter att röken lagt sig efter att Lennart Ekdal hållit sitt hov om läktarvåld, kan man bara konstatera att omvärldens förståelse för fenomenet "supporterkultur" är uppenbart bristfälligt.

Det är ju ett faktum att ljuset färdas snabbare än ljudet och internetströmmar - innan sändningen från Almedalen gick av stapeln tyckte undertecknad att  Ekdal såg ut att vara en rätt klipsk snubbe, sen kom ljudet fram.

Ekdal bevisade för den allsvenska publiken hur långt ifrån en händelse journalister kan vara och samtidigt rapportera om den som om det var sanning. Ekdahl vill ha barnvagnar och Grimsta IP. Han vill ha sockervadd och allsång på skansen.

Den 17 juli möter Brommapojkarna Åtvidaberg och även om det är långt dit, så kan Ekdal med framförhållning planera lite läktarsånger och rulla dit ett par extra bajamajor. Men det är klart, det hör ju inte till familje-teve att någon bajsar.

Fotbollshelgen

I vilket fall som helst är det återigen dags för en helg fullspäckad med allsvensk fotboll och världens största cirkus. Tre matcher i allsvenskan går av stapeln under lördagen.

Gefle drabbar samman med Gais, Trelleborg gästas av Kalmar och Norrköping möter Malmö. Intresset för dessa drabbningar överskuggas endast av damlandslaget och deras framfart i VM.

Söndagen bjuder på IFK Göteborg mot Syrianska och Mjällby mot Häcken.

Till helgen kan ha rycka till sig VM-titeln

Fotbollsmatcherna på söndagseftermiddagen är inte mycket att hänga i julgranen. Men söndagens största idrottshändelse utspelar sig i England. Och då talar vi självklart om ett väldigt speciellt Formel 1-lopp.

Storbrittaniens Grand Prix och banan Silverstone är inte på något sätt lika klassiskt som Monaco. Men till helgen tillkommer ytterligare aspekter som spär på loppets storhet.

Jenson Button och Lewis Hamilton kör på hemmaplan. Sebastian Vettel kan mer eller mindre avgöra världsmästartiteln på fiendemark. Mark Webber vill ingenting hellre än att äntligen få vinna ett lopp igen. Michael Schumacher är på gång, och samtidigt träder de nya reglerna i kraft.

– Vi räknar med att tappa drygt en halv sekund per varv på grund av de nya reglerna, men vi räknar även med att vi har åtgärdat en del aerodynamiska detaljer som innebär att vi inte kommer att tappa vår prestationsnivå, säger Red Bulls ingenjör Helmut Marko.

Och ja just det, när vi ändå är igång. Efter en snabbgranskning av tevetablån ser det inte ut att någon repris av Ekdals makalösa journalistiska framgångsprogram "Fuskbyggarna" kommer att sändas under helgen.

Så ni som ska gå och se fotboll på plats, håll utkik. "Debattkungen" kan vara i knutarna, om han nu inte är hemma och är en del av de som fått för sig att läktarvåldet vuxit de senaste åren - när den i själva verket har minskat.